Αυξημένος ο Κίνδυνος Θρομβώσεων Ακόμα και 1 Χρόνο Μετά την COVID-19 Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο δυνητικά απειλητικών για τη ζωή θρομβώσεων για τουλάχιστον 49 εβδομάδες, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που εξέτασε περισσότερους από 48 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ενήλικες από το πρώτο κύμα κρουσμάτων της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι η COVID-19 ευθύνεται σήμερα για περισσότερα από 10.500 επιπλέον περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων επιπλοκών που συνδέονται με θρομβώσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αρκετά πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, έδειξε ότι οι ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα από την COVID-19 διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την εμφάνιση θρομβώσεων θα πρέπει ίσως να λάβουν προληπτικά αντιπηκτική αγωγή μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας για το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 και συνέκριναν τον κίνδυνο θρομβώσεων πριν και μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τη διάγνωση της COVID-19, οι ασθενείς είχαν 21 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο παθήσεις που προκαλούνται τυπικά από θρόμβους που φράσσουν αρτηρίες. 4 εβδομάδες αργότερα, ο κίνδυνο αυτός περιορίστηκε, ωστόσο οι ασθενείς είχαν και πάλι 3.9 φορές αυξημένο κίνδυνο για τις παραπάνω επιπλοκές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης τη συχνότητα των παθήσεων που προκαλούνται από θρόμβους στις φλέβες, όπως για παράδειγμα η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Ο κίνδυνος φλεβικών θρομβώσεων ήταν 33 φορές αυξημένος την 1η εβδομάδα μετά τη διάγνωση της COVID-19, ενώ 4 εβδομάδες αργότερα ήταν 8 φορές αυξημένος.

Ο αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων διατηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια που εξέτασε η έρευνα, αν και στο διάστημα από την 26η μέχρι την 49η εβδομάδα ήταν μόλις 1.3 φορές αυξημένος για τις αρτηρίες και 1.8 φορές για τις φλέβες.

Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν εξετάσει τον κίνδυνο θρομβώσεων μόνο σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, ωστόσο η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμα και οι ασθενείς που παρουσίασαν ηπιότερα συμπτώματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Βέβαια, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο κίνδυνος θρομβώσεων για τους ασθενείς σε ατομικό επίπεδο παραμένει σχετικά χαμηλός. Για παράδειγμα, στους άνδρες άνω των 80 ετών (μία ευπαθή ομάδα για τις θρομβώσεις) θα εμφανιστούν συνολικά 2 επιπλέον περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου ανά 100 ασθενείς μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη σε μία περίοδο πριν τα εμβόλια της COVID-19, ενώ και το στέλεχος που κυκλοφορούσε τότε ήταν διαφορετικό από τα σημερινά στελέχη, όπως το Δέλτα και το Όμικρον. Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει τα ποσοστά των θρομβώσεων σε ασθενείς που νόσησαν με νεότερα στελέχη της πανδημίας.

«Είναι σίγουρα καθησυχαστικό ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου περιορίζεται ταχέως στους ασθενείς. Ωστόσο το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο για τις παραπάνω επιπλοκές 1 χρόνο μετά τη λοίμωξη υπογραμμίζει τη σημαντικότητα των βλαβών που προκαλεί ο ιός μακροπρόθεσμα», καταλήγει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα