7% Αυξημένος ο Κίνδυνος Νευρολογικών Επιπλοκών σε Όσους Νόσησαν από COVID-19

Ο κίνδυνος έκπτωσης της μνήμης, κινητικών διαταραχών, εγκεφαλικού επεισοδίου και επιληπτικών σπασμών ήταν ακόμα αυξημένος 1 χρόνο μετά την COVID-19 λοίμωξη, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ανάλυση η οποία εξέτασε δεδομένα από εκατομμύρια βετεράνους των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν 42% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νευρολογικές διαταραχές 12 μήνες μετά τη μόλυνσή τους με τον ιό, ακόμα κι αν είχαν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Συγκεκριμένα, ο συνολικός κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών στον πληθυσμό αυξήθηκε κατά 7% ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η επιστημονική ομάδα στο περιοδικό Nature Medicine.

«Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές μακροπρόθεσμα. Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος απ’ όσο νομίζουμε. Οι επιπλοκές αυτές μάλιστα δεν περιορίζονται στη θόλωση της σκέψης και μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερες. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά επιπλοκές μεταξύ των οποίων το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κεφαλαλγία, οι σπασμοί, η περιφερική νευροπάθεια κλπ», υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων Veterans Affairs, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης δημιούργησαν τρεις ομάδες:

  • Στην πρώτη ήταν 154.068 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
  • Στη δεύτερη ήταν 5.638.795 εθελοντές που δεν μολύνθηκαν από τον ιό στο ίδιο διάστημα.
  • Στην τρίτη ήταν 5.859.621 εθελοντές από το ίδιο διάστημα το 2017.

Η μέση ηλικία των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 ήταν τα 61 χρόνια και το 89% ήταν άνδρες. Συνολικά, εξετάστηκαν τα ποσοστά 44 νευρολογικών διαταραχών περίπου 1 χρόνο μετά την COVID-19 λοίμωξη. Στην έρευνα εξετάστηκαν τόσο ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν, όσο και ασθενείς με ήπια συμπτώματα που αντιμετώπισαν τη λοίμωξη στο σπίτι.

Συγκριτικά με τις δύο ομάδες ελέγχου, οι ασθενείς με COVID-19 είχαν 80% αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιληπτικά επεισόδια ή επεισόδια σπασμών, 43% αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος, 42% αυξημένο κίνδυνο κινητικών διαταραχών και 35% αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από ήπιες ή σοβαρές κεφαλαλγίες. Οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είχαν επίσης 50% αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην ομάδα των ασθενών που νόσησαν από COVID-19 διαπιστώθηκε περίπου 77% αυξημένος κίνδυνος διαταραχών της μνήμης σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά υποχώρησαν εντός ενός έτους.

Τέλος, σε αυτούς που νόσησαν από COVID-19, ο κίνδυνος νόσου Alzheimer ήταν περίπου 103% αυξημένος σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου.

«Θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο η COVID-19 να προκάλεσε νόσο Alzheimer σε αυτούς τους ασθενείς. Η νόσος αυτή είναι προοδευτική και οι βλάβες της εμφανίζονται μετά από αρκετά χρόνια», εξηγούν οι συγγραφείς.

«Ωστόσο ενδεχομένως σε ορισμένους ασθενείς η νόσος είχε ήδη ξεκινήσει και ενδεχομένως η COVID-19 επιτάχυνε την πορεία της με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν συμπτώματα νόσου Alzheimer», πρόσθεσαν.

Τελικά, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 είχαν πάντοτε αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν νόσησαν για όλες τις νευρολογικές παθήσεις που εξετάστηκαν στην παρούσα ανάλυση.

«Από την ανάλυσή μας φαίνεται ότι οι επιδράσεις της COVID-19 στον κίνδυνο έκπτωσης της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, καθώς και στον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών είναι περισσότερο αυξημένος στους νεαρούς ενήλικες. Είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε άμεσα στρατηγικές πρόληψης ειδικά για αυτές τις ηλικιακές ομάδες», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε σχεδόν αποκλειστικά καυκάσιους εθελοντές. Επιπλέον, την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμα εμβόλια για την COVID-19, επομένως οι παρατηρήσεις της πιθανώς δεν αφορούν εμβολιασμένα άτομα. Μία έρευνα από την ίδια ομάδα, ωστόσο, έχει δείξει ότι τα εμβόλια περιορίζουν αλλά δεν εξαλείφουν πλήρως τον κίνδυνο νευρολογικών επιπλοκών σε μία COVID-19 λοίμωξη.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα