Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ): Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Τι είναι η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών;

Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) είναι μία εξέταση αίματος που υπολογίζει πόσο γρήγορα τα ερυθροκύτταρα (δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια) καθιζάνουν στη βάση ενός δοκιμαστικού σωλήνα που περιέχει ένα δείγμα αίματος. Φυσιολογικά, τα ερυθρά αιμοσφαίρια καθιζάνουν σχετικά αργά. Μία υψηλότερη ταχύτητα καθίζησης συνήθως αντιπροσωπεύει παρουσία φλεγμονής στον οργανισμό. Η φλεγμονή αποτελεί κομμάτι της ανοσιακής απόκρισης και μπορεί να είναι αποτέλεσμα μίας λοίμωξης ή ενός τραυματισμού. Η φλεγμονή μπορεί να αποτελεί επίσης ένδειξη κάποιας χρόνιας νόσου, μίας αυτοάνοσης νόσου ή άλλης πάθησης.

Πού Χρησιμοποιείται η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών;

Η ΤΚΕ χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί αν ο ασθενής πάσχει από κάποια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις αρθρίτιδες, την αγγειίτιδα ή τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η ΤΚΕ χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση της πορείας κάποιας προϋπάρχουσας νόσου.

Σε ποιους Χρειάζεται να Υπολογιστεί η Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών;

Ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε την εξέταση αυτή αν παρουσιάζετε συμπτώματα κάποιας φλεγμονώδους νόσου. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κεφαλαλγίες
  • Πυρετό
  • Απώλεια βάρους
  • Ακαμψία των αρθρώσεων
  • Άλγος στον αυχένα ή τους ώμους
  • Απώλεια της όρεξης
  • Αναιμία

Πώς Γίνεται η Εξέταση;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει ένα δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία λεπτή βελόνα. Μετά την εισαγωγή της βελόνας μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα ή ένα φιαλίδιο. Μπορεί να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως λιγότερο από 5 λεπτά.

Πρέπει να Προετοιμαστώ για την Εξέταση;

Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία.

Υπάρχουν Κίνδυνοι από την Εξέταση;

Οι κίνδυνοι από την εξέταση ταχύτητας καθίζησης ερυθρών είναι ελάχιστοι. Μπορεί να παρουσιαστεί ήπιο άλγος ή εκχυμώσεις στην περιοχή εισόδου της βελόνας, ωστόσο τα περισσότερα συμπτώματα έχουν μικρή διάρκεια.

Πώς Ερμηνεύονται τα Αποτελέσματα της Ταχύτητας Καθίζησης Ερυθρών;

Τα υψηλά επίπεδα ΤΚΕ, μπορεί να σχετίζονται με την παρουσία κάποιας φλεγμονώδους νόσου, μεταξύ των οποίων:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΤΚΕ μπορεί να είναι χαμηλότερη από το φυσιολογικό. Μία χαμηλή ΤΚΕ συνήθως αποτελεί ένδειξη κάποιας αιματικής διαταραχής, όπως:

  • Πολυκυτταραιμία
  • Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
  • Λευκοκυττάρωση, δηλαδή μία παθολογική αύξηση στα λευκά αιμοσφαίρια

Αν τα αποτελέσματά σας δεν είναι εντός φυσιολογικών ορίων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από μία νόσο που χρειάζεται θεραπεία. Μία ελαφρώς αυξημένη ΤΚΕ μπορεί να αποτελεί ένδειξη εγκυμοσύνης, εμμήνου ρύσεως ή αναιμίας και όχι απαραίτητα κάποιας φλεγμονώδους νόσου. Ορισμένα φάρμακα ή συμπληρώματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Παραδείγματα των παραπάνω είναι τα από του στόματος αντισυλληπτικά, η ασπιρίνη, η κορτιζόνη και η βιταμίνη Α. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας για τα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.

Υπάρχει Κάτι Άλλο που Πρέπει να Γνωρίζω για την Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών;

Η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών δεν αποτελεί ειδική διάγνωση για καμία νόσο, ωστόσο μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την παρουσία ή όχι φλεγμονής στον οργανισμό. Αν δεν έχετε φυσιολογική ΤΚΕ, ο γιατρός σας κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει περισσότερες εργαστηριακές εξετάσεις για να θέσει τη διάγνωση κάποιας νόσου.

Φωτογραφία: Los Muertos Crew

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα