Πράσινο Τσάι: Μπορεί να Προστατεύσει από τη Νόσο Alzheimer;

Η νόσος Alzheimer αποτελεί σήμερα την 6η αιτία θανάτου στο Δυτικό κόσμο και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά τη νόσου θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Οι μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών. Μία πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η εμφάνιση της νόσου ενδεχομένως έχει ιογενή αιτιολογία, καθώς ένας γνωστός μας ερπητοϊός μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πλακών β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine εξερεύνησε διάφορες προσεγγίσεις οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου Alzheimer.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 21 διαφορετικές χημικές ουσίες αναφορικά με την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τις πλάκες β αμυλοειδούς που εντοπίζονται στα νευρικά κύτταρα των ασθενών με νόσο Alzheimer. Όπως διαπίστωσαν, δύο κοινές ουσίες, συγκεκριμένα η κατεχίνες, οι οποίες περιέχονται στο τσάι, και η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να περιορίσουν το σχηματισμό πλακών στα νευρικά κύτταρα. Μάλιστα, η χορήγηση των παραπάνω ουσιών δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από το σύνολο των 21 χημικών ουσιών που εξετάστηκαν, ορισμένες περιόρισαν την πορεία της νόσου, χάρη στην αντιιική τους δράση ενάντια στους ερπητοϊούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν ουσίες που είναι αποτελεσματικές σε όλους τους ασθενείς με νόσο Alzheimer, ανεξαρτήτως αν η νόσος εμφανίστηκε μετά τη λοίμωξη από ερπητοϊούς ή όχι.

Από τα αρχικά τους πειράματα, οι επιστήμονες κατέληξαν τελικά σε 5 ουσίες οι οποίες περιόριζαν σε κάποιο βαθμό το σχηματισμό των πλακών β αμυλοειδούς. Αυτές ήταν το πράσινο τσάι, η ρεσβερατρόλη, η κουρκουμίνη, η μετφορμίνη και η σιτικολίνη. Όλες οι παραπάνω ουσίες προλάμβαναν το σχηματισμό των πλακών χωρίς να έχουν αντιιικές ιδιότητες.

«Ο στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε ουσίες που προσφέρουν οφέλη για την πρόληψη της νόσου χωρίς να προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Τόσο το πράσινο τσάι όσο και η ρεσβερατρόλη πέτυχαν τον παραπάνω στόχο. Η χορήγηση των παραπάνω ουσιών αντιμετώπισε τις πλάκες στις καλλιέργειες που εξετάσαμε εντός μίας εβδομάδας», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Οι κατεχίνες είναι ουσίες που προέρχονται από το πράσινο τσάι και έχουν μία σειρά αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ έχουν εξερευνηθεί ξανά στο παρελθόν αναφορικά με τη χρησιμότητά τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Αντίστοιχα, η ρεσβερατρόλη έχει δοκιμαστεί για την επιβράδυνση της γήρανσης.

Ένα σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες ήταν ότι στη μελέτη τους εξέτασαν αποκλειστικά νευρικά κύτταρα στο εργαστήριο. Σήμερα είναι γνωστό ότι αρκετές ουσίες δεν διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επομένως δεν είναι δυνατό να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Μάλιστα, η βιοδιαθεσιμότητα είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των παραπάνω ουσιών.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς δείχνουν ότι μία απλή ουσία στη διατροφή μας η οποία δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη της νόσου Alzheimer.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι σε μελλοντικές έρευνες θα εξετάσει αν μπορεί να ενισχύσει τη δράση των παραπάνω ουσιών έτσι ώστε να μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ή να έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.

Φωτογραφία: Maria Tyutina

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα