Ουλίτιδα: Με ποια 4 Χρόνια Νοσήματα έχει Συνδεθεί;

Η ουλίτιδα είναι μία από τις πλέον κοινές χρόνιες παθήσεις στον άνθρωπο, καθώς επηρεάζει περίπου το 20-50% του παγκοσμίου πληθυσμού. Η εμφάνιση της νόσου αποδίδεται στην πλάκα, δηλαδή στην συμπαγή ταινία βακτηρίων που εναποτίθενται στα δόντια.

Στα πρώιμα στάδια η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί, ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς η νόσος έχει προκαλέσει ήδη μη αναστρέψιμες βλάβες οι οποίες τελικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απώλεια των οδόντων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η ουλίτιδα συνδέεται με αρκετά άλλα χρόνια νοσήματα και επομένως μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη γενικότερη υγεία μας. Ποια είναι όμως τα νοσήματα αυτά και πώς συνδέονται με την ουλίτιδα;

Νόσος Alzheimer

Αρκετές μεγάλες μελέτες και μετα-αναλύσεις έχουν διαπιστώσει ότι η μέτρια ή σοβαρή ουλίτιδα συνδέεται ισχυρά με τον κίνδυνο άνοιας.

Για παράδειγμα, μία έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ουλίτιδα για περισσότερο από 10 χρόνια, έχουν 70% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν ουλίτιδα.

Μία έρευνα συνέδεσε επίσης την ουλίτιδα με 6 φορές αυξημένη ταχύτητα έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Αρχικά, πιστεύαμε ότι ο παραπάνω κίνδυνος αποδίδεται στα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται στα ούλα. Για παράδειγμα, το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, το οποίο βρίσκεται συχνά στα ούλα, έχει ανιχνευθεί και στον εγκέφαλο ασθενών με νόσο Alzheimer.

Σε ορισμένους ασθενείς ανιχνεύονται επίσης τοξικά βακτηριακά ένζυμα τα οποία επιδεινώνουν την ουλίτιδα παρεμβαίνουν στη ρύθμιση της ανοσιακής απόκρισης, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια της φλεγμονής.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος από τους παραπάνω παράγοντες ενοχοποιείται για την εμφάνιση νόσου Alzheimer στους ασθενείς με ουλίτιδα, ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους.

Καρδιαγγειακή Νόσος

Η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται επίσης ισχυρά με την ουλίτιδα. Σε μία μεγάλη μελέτη που εξέτασε περίπου 1600 ασθενείς ηλικίας άνω των 60, η ουλίτιδα συνδέθηκε με σχεδόν 30% αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η σύνδεση αυτή μάλιστα παρέμεινε ακόμα και μετά την προσαρμογή για παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος (όπως το ιστορικό διαβήτη, το κάπνισμα και το επίπεδο εκπαίδευσης).

Προσφάτως, μία μελέτη έδειξε ότι η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από τη χρόνια ουλίτιδα κάνει τα βλαστοκύτταρα του οργανισμού να παράγουν παθολογικά ουδετερόφιλα τα οποία προκαλούν βλάβες στα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πλακών.

Διαβήτης Τύπου 2

Η ουλίτιδα αποτελεί συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, ωστόσο η σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους είναι αμφίδρομη.

Οι μηχανισμοί της σύνδεσης δεν είναι ακόμα σαφείς, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η φλεγμονή της μία νόσου μπορεί να επιδεινώσει την πορεία της άλλης.

Για παράδειγμα, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας καθώς μπορεί να ενισχύσει τη φλεγμονή στην περιοχή των οδόντων.

Αντίστοιχα, η ουλίτιδα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σηματοδότηση όσο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2.

Αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει επίσης ότι ο επιμελής καθαρισμός των οδόντων μπορεί να διευκολύνει τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς για αρκετούς μήνες, γεγονός που πρακτικά αποδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στις δύο νόσους.

Καρκίνος

Η ουλίτιδα συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με ιστορικό ουλίτιδας έχουν 43% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, καθώς και 52% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με ουλίτιδα έχουν 14-20% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν οποιαδήποτε μορφή καρκίνου. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος κατά 54%.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιους παράγοντες αποδίδεται η παραπάνω σύνδεση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι και εδώ ενοχοποιείται η φλεγμονή, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό τόσο της ουλίτιδας όσο και του καρκίνου.

Βελτίωση της Υγείας των Οδόντων

Η ουλίτιδα είναι μία νόσος που μπορεί να προληφθεί, ενώ στα πρώιμα στάδια της νόσου οι βλάβες της είναι δυνατό να αναστραφούν.

Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι μη τροποποιήσιμοι (όπως η κληρονομικότητα), ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουμε τη νόσο.

Για παράδειγμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, η αποφυγή του καπνίσματος και η μείωση του άγχους, είναι μερικές απλές προσεγγίσεις που βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιϋπερτασικά, μειώνουν την παραγωγή σιέλου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Οι ασθενείς που παίρνουν τα παραπάνω φάρμακα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα gel ή σπρέι τα οποία αυξάνουν την παραγωγή σιέλου.

Προφανώς, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης για την ουλίτιδα. Η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν επίσης να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση ουλίτιδας.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα