Νέα Μελέτη: Τα Συμπληρώματα Πολυβιταμινών Προστατεύουν τη Μνήμη στην Τρίτη Ηλικία

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s & Dementia υποστηρίζει ότι η λήψη ενός χαπιού πολυβιταμινών καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 2.200 εθελοντές ηλικίας άνω των 65 χωρίς ιστορικό νόσου Alzheimer ή άνοιας, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες οι οποίες έλαβαν:

  • Πολυβιταμίνες
  • Συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα κακάο
  • Πολυβιταμίνες και συμπλήρωμα διατροφή με εκχύλισμα κακάο
  • Placebo

Ο κάθε εθελοντής έπαιρνε το χάπι καθημερινά για 3 χρόνια και έκανε ετησίως εξετάσεις για τις γνωστικές λειτουργίες, τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, από τα 2 κιόλας χρόνια, υπήρχαν εμφανείς διαφορές ανάμεσα στις 4 ομάδες. Συγκεκριμένα, αυτοί που έπαιρναν πολυβιταμίνες είχαν καλύτερες γνωστικές λειτουργίες σε σχέση με τις άλλες ομάδες, ενώ η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών είχε επιβραδυνθεί κατά περίπου 60%.

Στους εθελοντές που έπαιρναν συμπληρώματα με κακάο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες.

Η Σύνδεση Ανάμεσα στις Βιταμίνες και την Υγεία του Εγκεφάλου

Σήμερα, είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών. Επομένως, τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στις ομάδες που έπαιρναν πολυβιταμίνες πιθανώς αποδίδονται στις επιδράσεις της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης, αρκετοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί στη χορήγηση πολυβιταμινών, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. Οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν να χορηγούν πιο στοχευμένα συμπληρώματα τα οποία έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες ανεπάρκειες βιταμινών, όπως οι D και Β12.

Περίπου το 10% των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της έρευνας, η καρδιαγγειακή νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις είχαν γενικά χαμηλότερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών συνολικά. Ωστόσο, αυτοί που πήραν πολυβιταμίνες βελτίωσαν τα σκορ τους με αποτέλεσμα να έχουν συγκρίσιμα σκορ με αυτά των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Αντιθέτως, οι εθελοντές στις ομάδες που έπαιρναν placebo η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών συνεχίστηκε.

Συμπεράσματα

Αν και ορισμένοι εθελοντές που έπαιρναν πολυβιταμίνες παρουσίασαν βελτίωση στις εκτελεστικές λειτουργίες, οι επιστήμονες της μελέτης τόνισαν ότι θα πρέπει να ερμηνεύσουμε την παραπάνω παρατήρηση με προσοχή.

Οι πολυβιταμίνες δεν αποτελούν θεραπεία για καμία νόσο, όπως υποστήριξαν, και επομένως θα πρέπει να χορηγούνται μόνο ως συμπληρωματική θεραπεία με την αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός μας.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι προκειμένου να προστατεύσουμε τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες γενικότερα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία πιο ολιστική προσέγγιση η οποία θα περιλαμβάνει ισορροπημένη δίαιτα, φυσική άσκηση, ποιοτικό ύπνο και κοινωνικές επαφές.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα