Νέα Μελέτη: Η Υπέρταση Αυξάνει τον Κίνδυνο Άνοιας

Οι ασθενείς με υπέρταση παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση της σκέψης, της μνήμης και της ικανότητας λήψης αποφάσεων συγκριτικά με αυτούς που έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 6 μεγάλες έρευνες οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και την έκπτωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε ένα διάστημα αρκετών ετών. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease και μας υπενθυμίζει για ακόμα μία φορά τη σημασία της αρτηριακής πίεσης για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

«Από τις παρατηρήσεις μας είναι σαφές ότι η υπέρταση συνδέεται με ταχύτερη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και τα αντιϋπερτασικά φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν τις παραπάνω αρνητικές επιδράσεις», τόνισαν οι συγγραφείς.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει αρχικά με σκοπό να εξετάσει γιατί τα ποσοστά νόσου Alzheimer είναι υψηλότερα στους ισπανόφωνους των ΗΠΑ. Όπως τελικά διαπίστωσε, τα ποσοστά υπέρτασης είναι επίσης υψηλότερα σε αυτό τον πληθυσμό γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί το ίδιο ισχύει και με τα ποσοστά άνοιας.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε τις γνωστικές λειτουργίες εθελοντών άνω των 18 ετών που συμμετείχαν σε 6 μεγάλες μελέτες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία. Οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε δεδομένα 8 ετών κατά μέσο όρο για τον κάθε εθελοντή, στα οποία περιλαμβανόταν και η συστολική πίεση.

Ο μεγάλος όγκος των δεδομένων επέτρεψε στους επιστήμονες να διακρίνουν ευκολότερα τις μεταβολές στις γνωστικές λειτουργίες και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης στους εθελοντές σε σχέση με μικρότερες μελέτες.

Η ομάδα εξέτασε συνολικά δεδομένα για 22.095 καυκάσιους και 2.475 ισπανόφωνους ενήλικες, εκ των οποίων κανένας δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας κατά την εγγραφή του στην έρευνα. Η μέση τιμή της συστολικής πίεσης στους καυκάσιους εθελοντές ήταν τα 132.5 mmHg, ενώ στους ισπανόφωνους τα 134 mmHg, παρά το γεγονός ότι η μέση ηλικία των καυκάσιων ήταν χαμηλότερη (54 έναντι 62) και η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση.

Και στις δύο ομάδες, η υπέρταση συνδέθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα έκπτωσης τόσο της μνήμης όσο και της σκέψης.

Οι επιστήμονες της μελέτης είχαν πρόσβαση και σε άλλα δεδομένα για τους εθελοντές, όπως για παράδειγμα το επίπεδο εκπαίδευσης, όχι όμως για άλλους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως το εισόδημα, το οικογενειακό ιστορικό και οι συνθήκες διαβίωσης.

Πριν από περίπου 2 χρόνια, η ίδια ομάδα είχε δημοσιεύσει μία άλλη μελέτη η οποία έδειξε ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση εξηγούν γιατί οι Αφροαμερικανοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε σχέση με τους Καυκάσιους στις ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα