Δερματικά Εξανθήματα του Καλοκαιριού

Τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν ένα μεγάλο κίνδυνο του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε από αυτά. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο καθώς και η χρήση προστατευτικού ρουχισμού και αντηλιακού συνήθως είναι αρκετά για να αποφύγουμε τα περισσότερα εγκαύματα από τον ήλιο. Τα εγκαύματα, όμως, δεν αποτελούν τις μοναδικές δερματικές εκδηλώσεις που εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εξανθήματα που σχετίζονται με φυτά

Αρκετοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην ουροσιόλη, ένα λάδι που βρίσκεται στο δηλητηριώδη κισσό και ορισμένα είδη βελανιδιάς. Η έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία γίνεται άμεσα μέσω επαφής με το φυτό κατά την κηπουρική ή έμμεσα αγγίζοντας ένα αντικείμενο που έχει έρθει σε επαφή με το λάδι του φυτού. Μέχρι να πλύνετε τα χέρια σας μπορείτε να μεταφέρετε το λάδι σε οτιδήποτε αγγίξετε.  2-10 ημέρες μετά την επαφή με το λάδι εμφανίζεται στην πληγείσα περιοχή ένα ερυθρό, κνησμώδες και φυσαλιδώδες εξάνθημα. Το εξάνθημα δεν είναι δυνατό να μεταδοθεί, ωστόσο μπορεί να νιώσετε ότι εξαπλώνεται. Η αλλεργική αντίδραση συνεχίζεται ακόμα και μετά την απομάκρυνση του λαδιού.

Η καλύτερη θεραπεία για το συγκεκριμένο εξάνθημα είναι ένα τοπικό κορτικοστεροειδές που χορηγείται με ιατρική συνταγή. Σε σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να χορηγηθούν και από του στόματος κορτικοστεροειδή. Η θεραπεία με υδροκορτιζόνη που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή συνήθως δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα. Το εξάνθημα μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες πριν υποχωρήσει.

Θερινή ιδρώα

Όταν ιδρώνετε πολύ, τα ρούχα σας ή ακόμα και το υλικό της καρέκλας στην οποία κάθεστε μπορεί να αποκλείσει ορισμένους από τους πόρους του δέρματος μέσω των οποίων απομακρύνεται ο ιδρώτας. Το γεγονός αυτό προκαλεί φλεγμονή των αγωγών που μεταφέρουν τον ιδρώτα στο δέρμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εξάνθημα με μικρές κνησμώδεις φλύκταινες στην περιοχή που έρχεται σε επαφή με το υλικό αυτό. Κατά την πάθηση αυτή μπορεί να νιώσετε ένα κνησμώδες αίσθημα όταν οι φλύκταινες διαρρηγνύονται και απελευθερώνεται ο ιδρώτας. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία. Η καλύτερη θεραπεία είναι να αφήστε το δέρμα σας να αναπνεύσει. Φορέστε άνετα ρούχα και βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας είναι στεγνό και κρύο. Για άμεση ανακούφιση, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες ή κρέμα υδροκορτιζόνης.

Ηλιακές αλλεργίες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε τμήματα του δέρματος που έχουν υποστεί βλάβες λόγω έκθεσης στον ήλιο. Συχνά, τις πρώτες εβδομάδες του καλοκαιριού, εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα ένα κνησμώδες εξάνθημα στις περιοχές του δέρματος που έχουν εκτεθεί στον ήλιο, όπως για παράδειγμα το πρόσωπο, τα αυτιά και ο λαιμός. Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι ασθενέστερη προς το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο κάποιοι χρειάζονται αντηλιακή προστασία όλο το καλοκαίρι.

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την άμεση εμφάνιση εγκαυμάτων. Τα φάρμακα που μπορεί να έχουν την παραπάνω δράση είναι τα αντιβιοτικά, τα θειαζιδικά διουρητικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα αντισταμινικά και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη. Τα παραπάνω φάρμακα μειώνουν τις αντοχές του οργανισμού στην εμφάνιση εγκαυμάτων. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη λήψη τους απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να σας προτείνει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό;

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν ένα από τα παραπάνω εξανθήματα παραμένει για καιρό και σας εμποδίζει να κοιμηθείτε, να εργαστείτε ή να χαλαρώσετε. Εκτός από την περίπτωση του δηλητηριώδους κισσού, είναι συνετό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να χας χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health Publishing

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα