Αγωνιστές του GLP-1: Μπορεί να Προκαλέσουν Αυτοκτονικές Σκέψεις;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εξερευνά αυτή τη στιγμή αν ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, μεταξύ των οποίων και η σεμαγλουτίδη, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Ποια Φάρμακα Εξετάζονται

Όπως υποστηρίζει στην τελευταία του ανακοίνωση ο EMA, έχουν αναφερθεί περιστατικά ασθενών που έπαιρναν φάρμακα όπως το Ozempic και το Saxenda και παρουσίασαν αυτοκτονικές σκέψεις. Μάλιστα, ορισμένοι ασθενείς που έπαιρναν το δεύτερο φάρμακο παρουσίασαν και σκέψεις αυτοτραυματισμού.

Η σεμαγλουτίδη κυκλοφορεί σήμερα με διάφορες εμπορικές ονομασίες (Ozempic, Wegovy) και χορηγείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Η ενεργή ουσία του Saxenda είναι η λιραγλουτίδη και το φάρμακο αυτό χορηγείται επίσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Και τα 3 φάρμακα έχουν αναπτυχθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk.

«Ξεκινήσαμε την έρευνα με σκοπό να διαπιστώσουμε αν τα παραπάνω φάρμακα μπορούν πράγματι να προκαλέσουν αυτοκτονικές σκέψεις. Προς το παρόν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ωστόσο είναι σημαντικό να εξερευνήσουμε αν το σύμπτωμα που εμφάνισαν οι ασθενείς συνδέεται με το φάρμακο ή με άλλους παράγοντες», αναφέρει η ανακοίνωση του EMA.

Εκτεταμένο Ιστορικό Χρήσης

Σήμερα, οι αυτοκτονικές σκέψεις και οι σκέψεις αυτοτραυματισμού δεν αναφέρονται ως ανεπιθύμητη ενέργεια σε κανένα από τα παραπάνω φάρμακα. Ωστόσο, στις οδηγίες των φαρμάκων αναγράφεται ότι ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί την ψυχική υγεία των ασθενών.

«Οι αγωνιστές του GLP-1 χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 εδώ και περισσότερο από 15 χρόνια και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας για σχεδόν 8 χρόνια. Η εταιρεία μας λαμβάνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια των παραπάνω φαρμάκων», ανέφεραν εκπρόσωποι της Nova Nordisk.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της εταιρείας, οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων παρακολουθούνται ακόμα και μετά την κυκλοφορία τους. Αυτή τη στιγμή η αναλογία οφελών/κινδύνων σίγουρα είναι υπέρ της χρήσης των παραπάνω φαρμάκων.

Τι είχαν Δείξει οι Κλινικές Δοκιμές

Στις κλινικές δοκιμές του Saxenda, περίπου το 1% των εθελοντών στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο παρουσίασαν αυτοκτονικές σκέψεις, ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν το ίδιο και στην ομάδα ελέγχου, επομένως η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια δεν εξερευνήθηκε περισσότερο.

Ένα προηγούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η ριμοναβάντη, είχε αποσυρθεί από την αγορά πριν από μερικά χρόνια καθώς, όπως τελικά αποδείχθηκε, αύξανε τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και αυτοκτονιών.

Αν τελικά αποδειχθεί ότι και τα νεότερα φάρμακα έχουν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια, τότε ο EMA μπορεί να προσθέσει την τελευταία στις οδηγίες που περιέχει η συσκευασία του φαρμάκου.

Επιστήμονες από το FDA των ΗΠΑ υποστήριξαν ότι τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κυκλοφορούν ήδη εδώ και αρκετά χρόνια, επομένως αν πράγματι προκαλούσαν αυτοκτονικές σκέψεις σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, θα το γνωρίζαμε. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και όσοι ασθενείς έχουν λάβει οδηγία για τα φάρμακα αυτά από τον γιατρό τους δεν θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση τους.

Φωτογραφία: Bob Price

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα