Μπορεί η Ηλιακή Ακτινοβολία να Επηρεάσει το Μικροβίωμα του Εντέρου;

Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ήλιου, συνδέεται με αρκετές επιδράσεις για την υγεία.

Όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο εκτίθενται γενικά λιγότερο στην υπεριώδη ακτινοβολία, κατά συνέπεια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D και εμφάνισης παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Έρευνες για το εντερικό μικροβίωμα έχουν δείξει ότι οι μικροβιακοί πληθυσμοί αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των παραπάνω παθήσεων.

Πώς συνδέεται, όμως, η βιταμίνη D με το εντερικό μας μικροβίωμα;

Μία ομάδα ερευνητών από το University of British Columbia στον Καναδά, θέλησε να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξετάζοντας την απόκριση του εντερικού μικροβιώματος στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Όταν οι εθελοντές με ανεπάρκεια βιταμίνης D εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία 3 φορές, το εντερικό τους μικροβίωμα διαφοροποιήθηκε με αποτέλεσμα να ομοιάζει αρκετά το μικοβίωμα των εθελοντών που δεν είχαν ανεπάρκεια.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Η Υπεριώδης Ακτινοβολία Ενισχύει την Ποικιλομορφία του Μικροβιώματος

Οι επιστήμονες εξέτασαν 9 γυναίκες που έπαιρναν και 12 γυναίκες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D τους 3 μήνες πριν την έρευνα.

Όλοι οι εθελοντές είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα και συγκεκριμένα δερματικούς τύπους Fitzpatrick 1 έως 3.

Οι εθελοντές που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης στο αίμα, ενώ όλες οι άλλες είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Όλοι οι εθελοντές εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία 3 φορές κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ως αποτέλεσμα, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αύξηση στα επίπεδα της βιταμίνης D σε όλους τους εθελοντές.

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η σύνθεση του μικροβιώματος κάθε εθελοντή πριν και μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος των εθελοντών που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D στην αρχή της έρευνας.

«Πριν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, οι γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν μικρότερη ποικιλομορφία στο εντερικό τους μικροβίωμα σε σχέση με αυτές που έπαιρναν συμπληρώματα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Bruce Vallance, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ενισχύει την ποικιλομορφία και την ισορροπία του μικροβιώματος σε σημείο που να μην διαφέρει πλέον από αυτό της ομάδας που έπαιρνε συμπληρώματα».

Συγκεκριμένα, στις εθελοντές με ανεπάρκεια βιταμίνης D, μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία παρατηρήθηκε αύξηση στους πληθυσμούς των Firmicutes και Proteobacteria και μείωση στον πληθυσμό των Bacteroidetes.

Η Βιταμίνη D είναι ο «Κύριος Παράγοντας» που Προκαλεί Μεταβολές στο Μικροβίωμα

«Η παραγωγή της βιταμίνης D ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στις μεταβόλες του μικροβιώματος», εξήγησε η Else Bosman, μία επιστήμονας που είχε λάβει μέρος στην έρευνα. «Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί παραγωγή βιταμίνης D και πλέον γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος».

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την ηλιακή ακτινοβολία με το εντερικό μικροβίωμα», συμπλήρωσε η ίδια. «Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά καθώς δείχνουν ότι οι επιδράσεις είναι αντιληπτές ακόμα και μέσα σε 1 εβδομάδα».

Όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο πρέπει να περνάμε στον ήλιο για να ενισχύσουμε τα επίπεδα της βιταμίνης D, η Bosman τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

«Στην έρευνά μας χρησιμοποιήσαμε ειδικές λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας που δεν προκαλούν εγκαύματα», εξήγησε. «Επομένως, από την έρευνά μας δεν είναι σαφές πόση ώρα πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο για να ενισχύσουμε την παραγωγή της βιταμίνης D».

Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος κάθε ατόμου και την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας στο περιβάλλον μας.

«Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να λάβουμε τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D μόνο από τη διατροφή, επομένως το χειμώνα χρειάζεται συνήθως να πάρουμε συμπληρώματα», πρόσθεσε η Bosman. «Το καλοκαίρι ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει την απαραίτητη βιταμίνη D από τον ήλιο».

Ο βαθμός που επηρεάζεται η υγεία μας από τις επιδράσεις των διακυμάνσεων της βιταμίνης D στο μικροβίωμα είναι προς το παρόν ασαφής.

Ο Vallance τόνισε, ωστόσο, ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τους ασθενείς που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Σίγουρα στο μέλλον πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες που θα εξετάσουν άνδρες και γυναίκες εθελοντές καθώς και διαφορετικά χρώματα του δέρματος, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Η έρευνά μας εξέτασε μία συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών, δηλαδή υγιείς γυναίκες με λευκό δέρμα», είπε η Bosman. «Θα πρέπει να επαναλάβουμε τη μελέτη μας με εθελοντές διαφορετικού φύλου, ηλικίας και δέρματος για να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματά μας. Θέλουμε να εξετάσουμε επίσης αν η θεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προσφέρει οφέλη στην αντιμετώπιση της εντερικής φλεγμονής».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα