Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Έχουν Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της COVID-19;

Η ενδοφλέβια χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ηλικιωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ για COVID-19 φαίνεται ότι βελτιώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίζει τον ιό. Αν η παρατήρηση αυτή επιβεβαιωθεί, τότε θα έχουμε πιθανώς μία νέα συμπληρωματική και φτηνή θεραπεία για τους ασθενείς με COVID-19.

Η έρευνα προέρχεται από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Clinical and Translational Medicine.

Στους ασθενείς με COVID-19, ο ιός SARS-CoV-2 συχνά μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και των λευκών αιμοσφαιρίων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί η γνωστή μας πλέον καταιγίδα κυτταροκινών η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου και προκαλεί επιπλοκές όπως σήψη ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης από το Ινστιτούτο Karolinska έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής, χωρίς ωστόσο να αναστέλλουν την ανοσιακή απόκριση. Το γεγονός αυτό μπορεί να προστατεύσει από τις περισσότερες σοβαρές επιπλοκές της COVID-19.

Μόρια που Αντιμετωπίζουν τη Φλεγμονή

Η έρευνα διεξήχθη το 2020, σε μία περίοδο δηλαδή όπου δεν υπήρχαν ακόμα εμβόλια για τον ιό. Σε αυτή συμμετείχαν 22 ηλικιωμένοι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας έλαβαν ενδοφλέβια θεραπεία με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για 5 ημέρες, ενώ η άλλη ομάδα έλαβε ενδοφλέβια φυσιολογικό ορό.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξετάστηκε παρακολουθώντας τα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών και ανοσολογικών αντιδράσεων.

«Αρχικά, δείξαμε ότι ο μεταβολισμός των λιπαρών οξέων σε κύτταρα που αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή, είχε επιταχυνθεί σε αυτούς που έλαβαν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Λαμβάνοντας δείγματα ανοσιακών κυττάρων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, καταφέραμε να δείξουμε ότι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στους ασθενείς βελτιώθηκε», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Σχεδιασμός Νέων Μελετών

Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη νέες μεγάλες μελέτες στις οποίες θα εξετάσουν αν η πορεία της νόσου στους ασθενείς με σοβαρή COVID-19 μπορεί να βελτιωθεί με τη χορήγηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Είναι σημαντικό ότι η προσέγγιση που εξετάζουμε μπορεί να είναι αποτελεσματική ακόμα και στους πλέον ευπαθείς ασθενής από την COVID-19. Αν η θεραπεία μας καταφέρει να αντιμετωπίσει την επιβλαβή φλεγμονή, τότε θα έχουμε μία νέα φτηνή και αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της COVID-19, η οποία θα μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά με τις ήδη εγκεκριμένες θεραπείες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Stephen Andrews

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα