Long COVID: Σημαντικά τα Ποσοστά Ανοσμίας και Αγευσίας στους Ασθενείς

Περίπου το 30% των ασθενών με long COVID αναφέρουν διαταραχές της όσφρησης, ενώ το ίδιο ποσοστό ασθενών μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές της γεύσης για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine.

Οι επιστήμονες της παρούσας ανάλυσης, η οποία εξέτασε συνολικά 14 ανεξάρτητες μελέτες, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τις διαταραχές των αισθήσεων στους ασθενείς με long COVID. Συγκεκριμένα, η ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τα ποσοστά ανοσμίας (απώλεια της όσφρησης), υποσμίας (μείωση της όσφρησης), αγευσίας (απώλεια της γεύσης), υπογευσίας (μείωση της γεύσης), καθώς και τις διαταραχές της όρασης και της ακοής σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών.

Από ένα σύνολο 4.702 εθελοντών με long COVID που εξετάστηκαν στη μελέτη, το 31.2% ανέφερε έκπτωση της γεύσης, ενώ το 29.9% έκπτωση της όσφρησης τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την αρχική έκθεση στον ιό SARS-CoV-2. Μάλιστα, το 12.2% ανέφερε πλήρη απώλεια της όσφρησης, ενώ το 11.7% πλήρη απώλεια της γεύσης στο ίδιο διάστημα.

Ορισμένοι ασθενείς ανέφεραν επίσης συμπτώματα από τους οφθαλμούς και τα ώτα, όπως εμβοές, διπλωπία ή ξηροφθαλμία.

Σήμερα η long COVID επηρεάζει περίπου το 13-15% των ασθενών που νοσούν από COVID-19 και πρακτικά αναφέρεται στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα για περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με τον ιό.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης διαπιστώσει διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης στους ασθενείς με long COVID. Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται συνήθως με μείωση της ποιότητας ζωής, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνισή τους, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε τις κατάλληλες θεραπείες στους ασθενείς», αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Από τα αποτελέσματά μας φαίνεται επίσης ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός ασθενών που παρουσιάζουν διπλωπία και διαταραχές της ακοής 3 μήνες μετά την COVID-19 λοίμωξη. Ως αποτέλεσμα είναι σημαντικό να γίνουν νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τους μηχανισμούς των παραπάνω συμπτωμάτων», πρόσθεσαν.

«Οι γνώσεις μας αναφορικά με τη long COVID είναι πολύ περιορισμένες και η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα για μία νόσο, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ακόμα ως επί το πλείστον άγνωστα», καταλήγει η έρευνα.

Φωτογραφία: Anete Lusina

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα