Ποιο ήταν το 1ο Περιστατικό της COVID-19; Τι Έδειξαν τα Τελευταία Δεδομένα για την Προέλευση του Ιού

Μία έμπορος στην αγορά ζώων της Wuhan ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας παγκόσμιας προσπάθειας που διεξάγεται ακόμα και έχει ως στόχο να εξερευνήσει την προέλευση της COVID-19.

Στο άρθρο του με τίτλο “Dissecting the early COVID-19 cases in Wuhan”, το οποίο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Science, ο Michael Worobey από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασε ιατρικά αρχεία, αναφορές και επιστημονικές μελέτες για τα πρώτα περιστατικά της πανδημίας στην πόλη της Wuhan.

Πριν από αυτή τη μελέτη, πιστεύαμε ότι το 1ο περιστατικό της COVID-19 ήταν ένας άνδρας λογιστής στη Wuhan ο οποίος ζούσε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την αγορά ζώων, δεν την είχε επισκεφθεί ποτέ και ανέφερε συμπτώματα COVID-19 στις 16 Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με τους New York Times.

Η επιστημονική κοινότητα είχε θεωρήσει τον παραπάνω ασθενή ως πρώτο περιστατικό της πανδημίας καθώς είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο για ένα οδοντιατρικό σύμπτωμα στις 8 Δεκεμβρίου, ωστόσο όπως αποδείχθηκε το σύμπτωμα αυτό τελικά ήταν άσχετο με την COVID-19.

«Αυτό διαπιστώθηκε από ιατρικά αρχεία νοσοκομείων, καθώς και μία έρευνα η οποία επιβεβαίωσε ότι η COVID-19 στον συγκεκριμένο ασθενή διαγνώστηκε στις 16 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 22 Δεκεμβρίου», αναφέρει η μελέτη στο Science. «Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι ο ασθενής μολύνθηκε σε μία περίοδο που ο ιός κυκλοφορούσε ήδη στην κοινότητα μετά την εξάπλωσή του από την αγορά της Huanan».

Ο Worobey έγραψε ότι αρκετοί έμποροι στην αγορά είχαν νοσήσει με συμπτώματα COVID-19 πριν από αυτές τις ημερομηνίες. Με βάση τα τελευταία δεδομένα «μία γυναίκα ψαράς αποτελεί αυτή τη στιγμή το 1ο περιστατικό της COVID-19, καθώς εμφάνισε συμπτώματα από τον ιό στις 11 Δεκεμβρίου», όπως αναφέρει στη μελέτη. «Η γυναίκα ανέφερε ότι είχε έρθει σε επαφή με αρκετά άλλα άτομα από την αγορά της Huanan πριν τις 11 Δεκεμβρίου, ενώ υπάρχουν και ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομεία από τη συγκεκριμένη αγορά, ακόμα και στις 10 του ίδιου μήνα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιβεβαιώσουμε ότι τα περιστατικά αυτά αποδίδονται στον SARS-CoV-2, επομένως αυτή τη στιγμή το 1ο περιστατικό παραμένει η γυναίκα ψαράς».

«Σε μία πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, το 50% των πρώτων περιστατικών εντοπίζεται σε μία περιοχή μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου. Είναι αδύνατο να δώσουμε μία λογική εξήγηση για την προέλευση του ιού, αν αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι ξεκίνησε από αυτή την αγορά», σχολίασε ο Worobey.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) είχε υποστηρίξει σε μία ανακοίνωσή του στις αρχές του έτους ότι ο ιός πιθανώς μεταπήδησε από τα ζώα σε ανθρώπους από την αγορά άγριων ζώων. Έχει απορρίψει τη θεωρία ότι ο ιός κατασκευάστηκε και «ξέφυγε» από κάποιο εργαστήριο.

Φωτογραφία: Harald Groven (CC BY-SA 2.0) 

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα