Νέα Εξέταση Αίματος για τις Υποτροπές του Καρκίνου

Παρά την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, η διάγνωση του καρκίνου σε αρκετούς ασθενείς έχει πολύ κακή πρόγνωση. «Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν από υποτροπή ενός καρκίνου του μαστού», είπε ο Τζιάν Γιουάν Γκο, επικεφαλής της έρευνας. Ο ερευνητής και η ομάδα του κατάφεραν προσφάτως να ταυτοποιήσουν μία γενετική ανωμαλία σε ένα συγκεκριμένο ιδιαίτερα επιθετικό τύπο κυττάρων καρκίνου του μαστού. Η ποσοτικοποίηση της παραπάνω μπορεί να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του καρκίνου, τις πιθανότητες υποτροπής και την πορεία της θεραπείας. Η ανακάλυψη αυτή προσφέρει δυνητικά μία νέα εξέταση που αποτελεί εναλλακτική επιλογή στην επεμβατική και ακριβή βιοψία.

Μία θεωρία σχετικά με τον πολλαπλασιασμό του καρκίνου αφορά την παρουσία κυττάρων (TIC) τα οποία είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία και ουσιαστικά εκκινούν ένα νεόπλασμα. «Ακόμα και μετά τη χημειοθεραπεία και το χειρουργείο, τα κύτταρα αυτά μπορούν να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν εκ νέου και να προκαλέσουν επενεμφάνιση του καρκίνου», είπε ο Γκο. Η ομάδα, με επικεφαλή τον Κιάνγκ Γιου, διαπίστωσε ότι τα TIC φέρουν έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό αντιγράφων μίας ειδικής αλληλουχίας DNA. Ο αυξημένος αυτός αριθμός οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή των πρωτεϊνών που κωδικοποιούνται από το κομμάτι αυτό του γενετικού υλικού.

Ο Γκο και οι συνεργάτες του δημιούργησαν μία «υγρή βιοψία» η οποία είναι ικανή να ανιχνεύσει τη γενετική μετάλλαξη στα κυκλοφορούντα τμήματα νεοπλασματικού DNA που βρίσκονται στο αίμα. Η παρουσία του DNA που σχετίζεται με τα TIC επιτρέπει στους γιατρούς να ενημερώσουν τους ασθενείς ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο συγκεκριμένος δείκτης προσφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με την πορεία της θεραπευτικής αγωγής καθώς και την ανθεκτικότητα του νεοπλάσματος σε αυτή. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι τα επίπεδα του δείκτη σχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης μεταστάσεων.

Η παρουσία της TIC θα συνοδευόταν από κακή πρόγνωση για τον ασθενή αν δεν προσέφερε επίσης νέες θεραπευτικές επιλογές. Λόγω του αυξημένου αριθμού των προαναφερθέντων γονιδίων, τα TIC προκαλούν υπερβολική παραγωγή των πρωτεϊνών της οικογένειας S100A. Καθώς αυτές οι πρωτεΐνες προσδίδουν στα TIC την αντίσταση στη χημειοθεραπεία, οι ερευνητές εξετάζουν διάφορες φαρμακευτικές παραμεβάσεις που μπορεί να αποκλείσουν αυτή την οδό και να οδηγήσουν σε θεραπεία των ανιάτων αυτών μορφών καρκίνου του μαστού. «Θα ξεκινήσουμε σύντομα μία κλινική δοκιμή για το φάρμακο pactritinib, χρησιμοποιώντας το βιοδείκτη μας ως οδηγό για τη θεραπεία», είπε ο Γκο. «Το φάρμακο αυτό, δεν έχει εγκριθεί ακόμα για χρήση στον καρκίνο του μαστού, επομένως πρέπει πρώτα να ελέγξουμε αν τα νεοπλάσματα ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αυτό».

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να δώσουμε στους γιατρούς ένα φτηνό και εύκολο τρόπο να διαπιστώσουν αν υπάρχει πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Η εναλλακτική επιλογή (η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA) είναι καλή, αλλά ιδιαίτερα ακριβή. Το κόστος δεν επιτρέπει να γίνεται ανάλυση της αλληλουχίας του DNA κάθε μήνα, ωστόσο αν η μέθοδός μας αποδειχτεί εξίσου αποτελεσματική, θα μπορεί να χρησιμοποιείται χωρίς μεγάλο κόστος».

Βιβλιογραφία: A*Star Research

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα