Νέα Έρευνα: Η Απώλεια Βάρους Δεν είναι Δυσκολότερη στην Τρίτη Ηλικία

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι δυσκολότερη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, μία νέα έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία απορρίπτει την παραπάνω θεωρία. Όπως διαπίστωσε η τελευταία, η απώλεια βάρους δεν επηρεάζεται από την ηλικία, καθώς διαπιστώθηκε ότι ακόμα και εθελοντές άνω των 60 ετών μπορούσαν να χάσουν βάρους εξίσου εύκολα με αυτούς κάτω των 60.

Η απώλεια βάρους είναι σημαντική σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος εμφάνισης συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, αυξάνεται. Αρκετές από αυτές ομοιάζουν μάλιστα αρκετά τις αρνητικές επιδράσεις της γήρανσης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία.

Οι συγγραφείς της έρευνας υποστήριξαν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη πάνω από 50 παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα, καθώς και οι διαταραχές της διάθεσης, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η αυξημένη θνησιμότητα και η γενικότερη αδιαθεσία στην τρίτη ηλικία έχουν επίσης σχετιστεί με την παχυσαρκία.

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Endocrinology.

Η Διατήρηση της Υγείας στην Τρίτη Ηλικία

«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αρκετοί αποφεύγουν την απώλεια βάρους στην τρίτη ηλικία», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Thomas Barber. «Ένας από αυτούς είναι η αντίληψη ότι η απώλεια βάρους δεν μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τρίτη ηλικία, καθώς και η θεωρία ότι είναι δυσκολότερο για τους ηλικιωμένους να χάσουν βάρος μέσω διατροφής και άσκησης».

Η παρούσα μελέτη ουσιαστικά αποδεικνύει ότι τα προγράμματα απώλειας βάρους που προτείνονται από επαγγελματίες υγείας, μπορούν να οδηγήσουν σε εξίσου αποτελεσματική απώλεια βάρους με τους ασθενείς νεαρότερων ηλικιών.

Σύμφωνα με τον Dr Barber, αρκετοί ηλικιωμένοι σήμερα πιστεύουν ότι οι ιατρικές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους απευθύνονται αποκλειστικά σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους είναι σημαντικότερη στην τρίτη ηλικία, ιδιαίτερα λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί η παχυσαρκία στα χρόνια νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση.

Η παρούσα μελέτη ουσιαστικά δείχνει ότι η ηλικία δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αναφορικά με τις αποφάσεις για την απώλεια βάρους, καθώς η τελευταία προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η Έρευνα

Οι επιστήμονες εξέτασαν ιατρικά αρχεία 242 εθελοντών που είχαν λάβει μέρος στο πρόγραμμα απώλειας βάρους του Warwick Institute for the Study of Diabetes, Endocrinology and Metabolism (WISDEM) από το 2005 μέχρι το 2016.

Οι ερευνητές χώρισαν τον παραπάνω πληθυσμό σε δύο ομάδες ανάλογα με την ηλικία (κάτω των 60 ετών και 60-78). Όλοι οι εθελοντές είχαν σοβαρή παχυσαρκία πριν την έναρξη του προγράμματος με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40. Στην παρούσα ανάλυση εξετάστηκε η απώλεια βάρους ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Προκειμένου να περιορίσουν το σωματικό τους βάρος, οι εθελοντές έκαναν αλλαγές στη διατροφή, καθώς και φυσική άσκηση, ενώ έλαβαν και ψυχολογική υποστήριξη. Οι παραπάνω παρεμβάσεις είναι προσαρμοστεί εξατομικευμένα για κάθε εθελοντή.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το σωματικό βάρος των εθελοντών τόσο στην αρχή όσο και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος WISDEM.

Αν και οι εθελοντές της ομάδας 60-78 ετών παρέμειναν γενικά για λιγότερο χρόνο στο πρόγραμμα (33.6 μήνες έναντι 41.5 μήνες), η απώλεια βάρους στις δύο ομάδες ήταν στατιστικώς παρόμοια.

Οι εθελοντές στην ομάδα 60-78 ετών είχαν χάσει το 7.3% του σωματικού βάρους στην ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ οι εθελοντές κάτω των 60 ετών είχαν χάσει το 6.9%.

Ποτέ Δεν είναι Αργά

Η ηλικία δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Αντί να βάζουμε εμπόδια στους ηλικιωμένους που προσπαθούν να χάσουν βάρους, θα πρέπει να τους διευκολύνουμε. Η τρίτη ηλικία είναι μία περίοδος όπου η παχυσαρκία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση των ασθενών, επομένως θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή της, κατέληξαν οι επιστήμονες της έρευνας.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα