Γιατί Φέτος Πρέπει Οπωσδήποτε να Κάνουμε το Εμβόλιο της Γρίπης;

Πότε πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης; Ιδανικά, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει η ευρεία κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Κατά συνέπεια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο στα μέσα του Οκτώβρη, καθώς η ανοσιακή απόκριση που προκαλεί, φθίνει σταδιακά. Παρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την πρόληψη του COVID-19 που εφαρμόζονται σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελήσουμε το εμβόλιο της γρίπης φέτος το φθινόπωρο.

Γιατί Πρέπει να Κάνω Κάθε Χρόνο το Εμβόλιο της Γρίπης;

Τα περισσότερα περιστατικά της γρίπης αποδίδονται στους ιούς της γρίπης Α και Β. Και οι δύο παραπάνω ιοί έχουν αρκετά στελέχη τα οποία μεταλλάσσονται συνεχώς με αποτέλεσμα να αποκτούν ανθεκτικότητα στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η προηγούμενη έκθεση σε κάποιο στέλεχος της γρίπης δεν προσδίδει ανοσία για τα υπόλοιπα στελέχη. Τέλος, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μην καταφέρει να αναγνωρίσει το ίδιο στέλεχος, εφόσον αυτό έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) παρακολουθεί συνεχώς τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν στις διάφορες χώρες. Με βάση τα δεδομένα του WHO, μία ομάδα ειδικών αποφασίζει κάθε χρόνο ποια είναι τα στελέχη που θα πρέπει να περιέχει το εμβόλιο που θα χορηγηθεί. Για την εποχή της γρίπης που ξεκινά το φθινόπωρο του 2020, δύο από τα στελέχη που θα κυκλοφορήσουν είναι τα Η1Ν1 και Η3Ν2.

Πόσο Αποτελεσματικό είναι το Εμβόλιο της Γρίπης;

Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται ανάμεσα στο 40% και το 60% ετησίως. Επιπλέον, ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν καταφέρει να αποτρέψει μία λοίμωξη, μπορεί να μας προστατεύσει με άλλο τρόπο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο τη σοβαρότητα της νόσησης όσο και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς με χρόνιες νόσους. Έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου στους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και τον αριθμό των εξάρσεων στους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Γιατί Ειδικά Φέτος είναι Απαραίτητο να Κάνουμε το Εμβόλιο της Γρίπης;

Τα μέτρα για την πρόληψη του COVID-19, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, μπορούν να βοηθήσουν επίσης στον περιορισμό εξάπλωσης της γρίπης. Ωστόσο φέτος, είναι σημαντικότερο σε σχέση με άλλες χρονιές να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. Η πανδημία του COVID-19 έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία, ενώ έχει οδηγήσει σε υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η εποχή της γρίπης. Ως αποτέλεσμα, στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να μην υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας ασθενών που θα νοσούν σοβαρά από γρίπη, COVID-19 ή και τα δύο.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι η ταυτόχρονη νόσηση με COVID-19 και γρίπη είναι δυνατό να συμβεί. Συγκεκριμένα, μία έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2 και τον ιό της γρίπης Β παρουσίασαν σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με αυτούς που είχαν μόνο COVID-19.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι αρκετά συμπτώματα του COVID-19, όπως ο πυρετός, το ρίγος, το αίσθημα κόπωσης, οι μυαλγίες και ο βήχας, εμφανίζονται και στη γρίπη. Επομένως, όταν κάποιος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να μπει σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες ημέρες απουσίας από τη δουλειά, αλλά και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στα διαγνωστικά κέντρα.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα