Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και COVID-19: Νέα Δεδομένα

Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 δεν αναρρώνουν πλήρως μέσα  λίγες εβδομάδες, με αρκετούς από αυτούς να παρουσιάζουν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα από το CDC, πάνω από το 1/3 των ασθενών που παρουσίασαν νόσηση από COVID-19 δεν ανάρρωσαν πλήρως, ακόμα και αρκετές εβδομάδες αργότερα.

«Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει χρόνια συμπτώματα, ακόμα και σε νεαρούς ενήλικες χωρίς υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του CDC.

Περίπου το 35% των ασθενών που εξετάστηκαν από την έρευνα δήλωσαν ότι η υγεία τους «δεν έχει επανέλθει πλήρως». Στους εθελοντές ηλικίας 18-34 χωρίς υποκείμενα νοσήματα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν περίπου 20%.

Τελευταίες έρευνες εξετάζουν αν ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα μετά την αποδρομή της λοίμωξης, όπως για παράδειγμα σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Τα συχνότερα συμπτώματα του τελευταίου περιλαμβάνουν θόλωση της σκέψης, αίσθημα κόπωσης, άλγος, διαταραχές του ανοσοποιητικού και κακουχία μετά την άσκηση.

Αυτοί που παρουσιάζουν χρόνια συμπτώματα μετά τη μόλυνση με τον ιό (αναφέρονται ως “COVID long-haulers” στη βιβλιογραφία) είναι μία ομάδα ασθενών που έχει αρχίσει να εξετάζεται προσφάτως και όπως φαίνεται αποτελεί σημαντικό ποσοστό.

Στις ΗΠΑ η έρευνα σχετικά με τις χρόνιες επιδράσεις του COVID-19 συγκεντρώνει συνεχώς όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα νομοσχέδιο με τίτλο “Understanding COVID-19 Subsets and ME/CFS Act” προκειμένου να εξερευνηθεί η σύνδεση ανάμεσα στον COVID-19 και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Έχουν ήδη διατεθεί σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των παραπάνω ερευνών.

«Ο COVID-19 αποτελεί μία ευκαιρία για την εξερεύνηση όλων των μετα-ιικών νόσων», δήλωσε η Ami Mac, MD, διευθύντρια στο Genome Technology Center του Stanford University. Η Mac είναι η ίδια ασθενής από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και ερευνά της νευροφλεγμονώδεις παθήσεις που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με έναν ιό.

«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, καθώς ακόμα κι αν η πανδημία τελικά αντιμετωπιστεί, μπορεί να αφήσει πίσω της ένα μεγάλο αριθμό ασθενών με μία πολύ σοβαρή χρόνια πάθηση», κατέληξε.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα