Νέα Έρευνα: Οι Ρευματικές Παθήσεις Δεν Αυξάνουν τον Κίνδυνο Long COVID

Οι ρευματικές παθήσεις δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη long COVID, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης από την Ολλανδία, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) 2023.

Αν και αρκετοί ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις παρουσιάζουν συμπτώματα που ομοιάζουν αυτά της long COVID, τα δεδομένα που εξέτασαν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται στην υποκείμενη ρευματική νόσο. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν επίσης στο περιοδικό Lancet Rheumatology.

Στις πρώτες αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις έχουν 21% πιθανότητα να πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της long COVID μετά από μία λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου της έρευνας ήταν 13%. Και στις δύο ομάδες, το συχνότερο σύμπτωμα της long COVID ήταν το αίσθημα κόπωσης.

Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για διάφορους παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο long COVID, όπως για παράδειγμα το δείκτη μάζας σώματος και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της οξείας λοίμωξης, η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες μειώθηκε.

«Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι οι ρευματικές παθήσεις δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τη long COVID. Ωστόσο, οι ασθενείς που πάσχουν από τις παραπάνω παθήσεις διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την οξεία COVID-19 και, όπως γνωρίζουμε, τα σοβαρά συμπτώματα κατά την οξεία λοίμωξη επηρεάζουν τον κίνδυνο long COVID. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID μέσω της παραπάνω σύνδεσης», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Ένα σημαντικό σημείο στο οποίο στάθηκαν οι επιστήμονες της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της long COVID, ακόμα κι αν δεν έχουν ιστορικό COVID-19 λοίμωξης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι ορισμένα από τα συμπτώματα της long COVID στην πραγματικότητα αποτελούν συμπτώματα των ρευματικών νόσων σε αυτό τον πληθυσμό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωση της νόσου.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με COVID-19 λοίμωξη από το στέλεχος Όμικρον στο Amsterdam Rheumatology and Immunology Center από την 1η Ιανουαρίου του 2022 μέχρι την 25η Απριλίου του ίδιου έτους. Στην τελική ανάλυση των δεδομένων εξετάστηκαν 77 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις και 23 υγιείς εθελοντές.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Leonard H. Calabrese από το Cleveland Clinic των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα σαφή κριτήρια για τη διάγνωση της long COVID. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση τις αρνητικές επιδράσεις της παραπάνω νόσου στους ασθενείς. Καταλήγοντας, τόνισε ότι από δω και στο εξής όλες οι έρευνες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ομάδα ελέγχου χωρίς ιστορικό COVID-19 έτσι ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε καλύτερα τις επιδράσεις της long COVID στους ασθενείς.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα