Long COVID: Τα Συμπτώματα της Νόσου Δεν Αποδίδονται σε Διαταραχές της Καρδιακής Λειτουργίας

Τα συμπτώματα της long COVID δεν αποδίδονται σε διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας, όπως συμπέρανε μία νέα μελέτη από τη Νορβηγία.

Οι επιστήμονες της μελέτης αυτής έκαναν μία σειρά εξετάσεις της καρδιακής δομής και λειτουργίας σε 182 εθελοντές με long COVID, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 πριν από 3-12 μήνες. Όπως παρατήρησε η ομάδα, αν και οι εθελοντές είχαν αναφέρει χρόνια δύσπνοια μετά την ανάρρωσή τους από τον ιό, δεν είχαν διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία οι οποίες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την εμφάνιση του παραπάνω συμπτώματος.

Οι συχνότερες βλάβες που ανιχνεύθηκαν στα ηχοκαρδιογραφήματα που έκανε η ομάδα ήταν:

  • Χαμηλή συνολική επιμήκυνση παραμορφώσεως της αριστερής κοιλίας (19% στους 3 μήνες και 15% στους 12 μήνες)
  • Χαμηλό κλάσμα εξώθησης αριστερής κοιλίας (16% και 14% στο ίδιο διάστημα)
  • Διαστολική δυσλειτουργία (13% και 17% στο ίδιο διάστημα)

Ούτε η δομή αλλά ούτε και η λειτουργία της καρδιάς συνδέθηκαν με τη δύσπνοια. Επιπλέον, κανένας ασθενής δεν παρουσίασε αρρυθμία στους 3-12 μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία COVID-19, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cardiology.

«Αν και για τους περισσότερους εθελοντές της μελέτης δεν είχαμε δεδομένα ηχοκαρδιογραφήματος πριν την COVID-19, από τις αναλύσεις μας φαίνεται ότι όλες οι βλάβες που προκαλεί ο ιός στην καρδιά υποχωρούν εντός 3 μηνών», τόνισε η ομάδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας κατά την οξεία φάση της COVID-19. Ωστόσο, καμία έρευνα δεν είχε εξετάσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των παραπάνω βλαβών.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως παρατήρησε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται για COVID-19 έχουν 45% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης, το φαινόμενο αυτό αποδίδεται στη γενικότερη καταπόνηση του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος η οποία μπορεί να επηρεάσει την υγεία μακροπρόθεσμα.

«Η COVID-19 είναι μία νόσος που μπορεί να επηρεάσει αρκετά διαφορετικά οργανικά συστήματα. Οι περισσότερες βλάβες που προκαλεί η νόσος εντοπίζονται εκτός της καρδιάς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Η long COVID είναι πιθανώς αποτέλεσμα των επιδράσεων του SARS-CoV-2 στο αυτόνομο νευρικό, το αναπνευστικό και το αγγειακό σύστημα. Η καρδιά δεν επηρεάζεται από τον ιό μακροπρόθεσμα, ωστόσο αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν δύσπνοια, αίσθημα κόπωσης, ίλιγγο, αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία», πρόσθεσαν.

Η έρευνα είχε τίτλο PROLUN και διεξήχθη σε 6 μεγάλα νοσοκομεία της Νορβηγίας. Οι εθελοντές που εξετάστηκαν είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 στο διάστημα από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 58 χρόνια, ενώ το 59% ήταν άνδρες. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 28.2. 1 στους 5 ασθενείς παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Τέλος, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι ασθενείς είχαν νοσήσει από τα αρχικά στελέχη της πανδημίας, επομένως οι παρατηρήσεις της έρευνας ίσως δεν αφορούν ασθενείς που νόσησαν με νεότερες παραλλαγές του ιού.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα