Γιατί Αυξήθηκαν οι Διαγνώσεις Διαβήτη Τύπου 1 στην Αρχή της Πανδημίας;

Τόσο η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 όσο και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά τη διάγνωση της νόσου παρουσίασαν αύξηση τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας, σύμφωνα με μία νέα μεγάλη μελέτη που εξέτασε δεδομένα από τη Φινλανδία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας, η αύξηση των περιστατικών πιθανώς δεν συνδέεται με τον ίδιο το SARS-CoV-2, καθώς στο διάστημα που εξετάστηκε ελάχιστοι ασθενείς είχαν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό πριν τη διάγνωση του διαβήτη.

«Τα αποτελέσματα των αναλύσεών μας δείχνουν ότι η αύξηση στα περιστατικά του διαβήτη και η συχνότητα της διαβητικής κετοξέωσης συνδέονται πιθανώς με τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόστηκαν στην αρχή της πανδημίας, όπως για παράδειγμα τα lockdown και η κοινωνική αποστασιοποίηση, και όχι τόσο στις επιδράσεις του ιού SARS-CoV-2», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης στο περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της μελέτης, ωστόσο, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι περισσότερο από το 25% των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν κάνει εξετάσεις για την COVID-19, επομένως δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν είχαν μολυνθεί με τον ιό.

Πρόσθεσαν επίσης ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το διαβήτη τύπου 1 με το ιστορικό COVID-19 λοίμωξης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, διάφοροι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η Φινλανδία είναι ίσως η ιδανική χώρα για να εξεταστεί η σύνδεση ανάμεσα στο διαβήτη τύπου 1 και την COVID-19, καθώς σε αυτή τη χώρα παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό ασθενών με διαβήτη τύπου 1.

Αν και η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει σύνδεση ανάμεσα στα lockdown και την COVID-19, φαίνεται ότι πιθανώς και άλλοι παράγοντες επηρέασαν την εμφάνιση της νόσου. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του παγκρέατος είτε άμεσα είτε μέσω της φλεγμονής που προκαλεί στον οργανισμό.

«Σήμερα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι ακόμα και η ήπια COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να εξερευνηθεί περισσότερο από μελλοντικές μελέτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Συχνότερες οι Διαγνώσεις Διαβήτη κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Η επιστημονική ομάδα της μελέτης εξέτασε δεδομένα από τη βάση Finnish Pediatric Diabetes Register για το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι την 31η Αυγούστου του 2021 και συνέκρινε τις διαγνώσεις διαβήτη στο ίδιο διάστημα των ετών 2014-2019. Στις ηλικίες κάτω των 15 ετών καταγράφηκαν συνολικά 785 νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 1 στο διάστημα των 18 ετών της πανδημίας, ενώ 2096 παιδιά διαγνώστηκαν στο διάστημα των 54 μηνών από το 2014 μέχρι το 2019.

Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 1 ήταν 61 ανά 100.000 άτομα κάτω των 15 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περίοδο πριν την πανδημία ήταν 52.3.

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν διαβητική κετοξέωση (30.8% έναντι 22.6%), ενώ υψηλότερο ήταν και το ποσοστό των παιδιών που είχαν σοβαρή κετοξέωση κατά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 (8.8% έναντι 5.6%).

Περίπου το 25.7% των παιδιών που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 είχαν ιστορικό COVID-19 λοίμωξης, εκ των οποίων μόλις 5 παιδιά (1%) είχαν νοσήσει σοβαρά από τον ιό.

COVID-19 ή Lockdowns;

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι στο παρελθόν σχεδόν καμία έρευνα δεν είχε παρατηρήσει σύνδεση ανάμεσα στην COVID-19 λοίμωξη και την εμφάνιση αυτοανοσίας στο πάγκρεας.

Η ομάδα παραθέτει επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 έχουν μειωθεί στα παιδιά της Φινλανδίας μετά την άρση του lockdown το καλοκαίρι του 2021. Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 καταγράφηκαν συνολικά 211 νέες διαγνώσεις, ενώ στο διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 μέχρι την 31η Αυγούστου του 2021 είχαμε 301 διαγνώσεις.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από νέες μεγάλες μελέτες που θα εξετάσουν συγκεκριμένους βιοδείκτες.

Φωτογραφία: Anna Shvets

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα