Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: Θετικά τα Πρώτα Δείγματα στους Ηλικιωμένους – Τα Χριστούγεννα τα Τελικά Αποτελέσματα

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για την COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσιακή απόκριση στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι δύο παραπάνω εταιρίες την προηγούμενη Πέμπτη. Όπως υποστήριξαν, τα τελικά αποτελέσματα για το παραπάνω εμβόλιο αναμένεται να δημοσιευτούν τα Χριστούγεννα.

Τα πρώιμα δεδομένα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, έδειξαν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 70, οι οποίοι αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19 παρουσιάζουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

«Η ισχυρή ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων και Τ λεμφοκυττάρων που διαπιστώθηκε στην έρευνά μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό εύρημα», είπε ο Maheshi Ramasamy, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Ελπίζουμε ότι το εμβόλιό μας θα μπορεί να προστατεύσει επαρκώς τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω παρατήρηση».

Εν τω μεταξύ, οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ του εμβολίου συνεχίζονται με σκοπό να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, από τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω κλινικών δοκιμών θα έχουν δημοσιευτεί σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα, όπως υποστήριξε ο Andrew Pollard, διευθυντής της ερευνητής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρόσθεσε επίσης ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τη λοίμωξη.

«Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που μπορούμε να εξετάσουμε αν το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τη μόλυνση, ωστόσο πλησιάζουμε σε αυτό το στόχο. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε απαντήσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε άμεσα», τόνισε.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για την COVID-19 λέγεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19 και είναι ένα από τα εμβόλια που προηγούνται αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων.

Ωστόσο, οι ανταγωνίστριες φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer Inc. και Moderna Inc. πήραν προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες, καθώς δημοσίευσαν αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα εμβόλιά τους έχουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα.

Ο Pollard από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου δεν είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει βεβιασμένα, επομένως η εταιρία θα περιμένει μέχρι να έχει σαφή δεδομένα πριν κάνει ανακοινώσεις.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει θέσει ως στόχο τις 53 λοιμώξεις προκειμένου να αρχίσει την ανάλυση των αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ. Ωστόσο, καθώς το εμβόλιο εξετάζεται σε διαφορετικές περιοχές, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, τα περιστατικά θα προέρχονται από διαφορετικούς πληθυσμούς.

Αντίθετα με τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία έχουν βασιστεί στη νέα τεχνολογία του mRNA, το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν ιό-φορέα. Ο ιός αυτός είναι μία εξασθενημένη μορφή ενός ιού που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet είχαν λάβει μέρος 560 υγιείς εθελοντές. Οι 160 είχαν ηλικία 18-55 ετών, οι 160 56-69 ετών και οι 240 άνω των 70.

Οι εθελοντές έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου ή placebo χωρίς να παρουσιάσουν κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η AstraZeneca έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια του εμβολίου με αρκετές χώρες παγκοσμίως (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα