COVID-19: Δυνατό να Προκαλέσει Καρδιακές Βλάβες Ακόμα και σε Αυτούς που Νοσούν Ήπια

Μία νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία έδειξε ότι ακόμα και η ήπια COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα σε νεαρούς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τόσο η παχυσαρκία όσο και η καθιστική ζωή αποτελούν παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.

Η έρευνα εξέτασε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί όταν νόσησαν από COVID-19.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι ακόμα και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19 θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για την εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας μετά την ανάρρωσή τους. Οι βλάβες που προκαλεί ο ιός μπορεί να μην συνοδεύονται από εμφανή συμπτώματα», ανέφερε ο Fábio Santos de Lira, επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health.

Η μελέτη ήταν κομμάτι μίας μεγαλύτερης έρευνας με τίτλο Fit-COVID, η οποία έχει ως στόχο να απαντήσει ερωτήματα σχετικά με την πορεία της νόσου εστιάζοντας περισσότερο σε ανοσολογικούς, μεταβολικούς και δείκτες φλεγμονής, σε συνδυασμό με την επίδραση παραγόντων κινδύνου όπως το σωματικό βάρος και η φυσική άσκηση.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε ασθενείς με COVID-19 από την Presidente Prudente, ένα προάστιο του Σάο Πάολο με 230.000 κατοίκους. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, στην πόλη υπήρχαν συνολικά 39.049 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 982 θάνατοι από τον ιό.

Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με RT-PCR το πολύ 6 μήνες πριν τη μελέτη και είχαν παρουσιάσει ήπια ή μέτρια συμπτώματα COVID-19. Στην έρευνα εξετάστηκε επίσης μία ομάδα ελέγχου με παρόμοια χαρακτηριστικά. Τελικά στη μελέτη εξετάστηκαν 38 εθελοντές.

Κατά την αρχική εκτίμηση των ασθενών υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς και η καθημερινή τους άσκηση. Οι ασθενείς έκαναν επίσης εξετάσεις για την εκτίμηση της λειτουργίας του αυτονόμου νευρικού συστήματος.

Η κύρια παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι οι ασθενείς με COVID-19, ακόμα και αυτοί που είχαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και μειωμένη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι είχαν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και ο οργανισμός τους προσπαθούσε λιγότερο να διορθώσει την παραπάνω κατάσταση σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ιδιαίτερα σε αυτούς που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, καθώς και σε αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή, η ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού από το αυτόνομο νευρικό σύστημα ήταν λιγότερο αποτελεσματική. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η παρούσα μελέτη προσφέρει νέα δεδομένα σχετικά με το ρόλο του ΔΜΣ και της φυσικής άσκησης στη δράση του αυτόνομου νευρικού συστήματος μετά την COVID-19, γεγονός που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της long COVID.

«Δεν περιμέναμε να δούμε τόσο σημαντικές αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς όλοι οι ασθενείς ήταν νεαρής ηλικίας και δεν είχαν άλλα χρόνια νοσήματα. Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμα και αυτοί που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα από τον ιό μπορεί να έχουν σημαντικές λειτουργικές αλλαγές στην καρδιά μακροπρόθεσμα. Οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού, για παράδειγμα, μπορεί να εξελιχθούν σε αρρυθμία αργότερα», αναφέρει η Luciele Guerra Minuzzi, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Σε προηγούμενες μελέτες τους, οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται για σοβαρά συμπτώματα COVID-19 παρουσιάζουν διαταραχές στο μεταβολισμό, όπως για παράδειγμα αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και γλυκαιμία.

Μία προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2021 είχε διαπιστώσει επίσης διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος σε νεαρούς ενήλικες που ανάρρωναν από COVID-19.

Εκείνη η μελέτη είχε εκτιμήσει ότι οι διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας θα υποχωρήσουν εντός 2-3 μηνών. Ως αίτιο είχε ενοχοποιηθεί η φλεγμονή από την COVID-19 λοίμωξη και η δράση των φλεγμονωδών κυτταροκινών.

Φωτογραφία: Tima Miroshnichenko / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα