Η Καθημερινή Χρήση Ηλεκτρονικού Τσιγάρου Διπλασιάζει τον Κίνδυνο Εμφράγματος

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθημερινά μπορεί να διπλασιάσει την πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου, σύμφωνα με την ανάλυση μίας έρευνας που περιελάμβανε σχεδόν 70.000 εθελοντές.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η παράλληλη χρήση ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου (μία κοινή πρακτική στους χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου), είναι περισσότερο επικίνδυνη από τη χρήση του κάθε προϊόντος κατά μόνας. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος είναι αθροιστικός με αποτέλεσμα η χρήση ηλεκτρονικού αλλά και συμβατικού τσιγάρου να ευξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου 5 φορές σε σχέση με τα άτομα που δεν καπνίζουν.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναζητά τη συσχέτιση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του εμφράγματος του μυοκαρδίου και προσφέρει τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη μακροπρόθεσμη υγεία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου στο American Journal of Preventive Medicine. Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το Φεβρουάριο στη Βαλτιμόρη στην ετήσια συνάντηση του Society for Research on Nicotine and Tobacco.

«Οι περισσότεροι ενήλικες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα συνεχίζουν να καπνίζουν και συμβατικά τσιγάρα», είπε ο Στάντον Γκλαντζ, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

«Αν και οι καπνιστές πιστεύουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο για την υγεία τους με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου από το ηλεκτρονικό τσιγάρο προστίθεται σε αυτόν από τα συμβατικά τσιγάρα», είπε ο Γκλαντζ. «Η χρήση και των δύο προϊόντων ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη περισσότερο σε σχέση με το καθένα ξεχωριστά. Κάποιος που συνεχίζει να καπνίζει τσιγάρα καθημερινά ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί και ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχει 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Η έρευνα περιελάμβανε, ωστόσο, και κάποια θετικά νέα αναφορικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

«Ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ξεκινά να φθίνει αμέσως μόλις διακόψετε το κάπνισμα», είπε ο Γκλαντζ. «Από τα αποτελέσματά μας φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τη διακοπή του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο τυπικά παράγει ένα αερόλυμα νικοτίνης και άλλων γεύσεων μέσω θέρμανσης ενός υγρού. Θεωρούνται γενικά μία πιο ασφαλής εναλλακτική του συμβατικού τσιγάρου το οποίο παράγει το αερόλυμα νικοτίνης μέσω καύσης του καπνού.

Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει γενικά μικρότερες ποσότητες καργινογόνων σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο, περιέχει επίσης μικροσωματίδια (με μέγεθος 1/50 έως 1/100 μίας τρίχας) καθώς και άλλες τοξίνες που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών ή μη καρκινικών πνευμονικών παθήσεων.

Η νέα ανάλυση περιελάμβανε 69.452 εθελοντές στους οποίους έγιναν ερωτήσεις μέσω των National Health Interview Surveys το 2014 και το 2016, έρευνες στις οποίες οι εθελοντές είχαν ερωτηθεί σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών και συμβατικών τσιγάρων και το ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Από τους 9.352 εθελοντές που κάνουν ή έκαναν στο παρελθόν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι 333 (3.6%) είχαν παρουσιάσει έμφραγμα του μυοκαρδίου κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τα υψηλότερα ποσοστά (6.1%) να εμφανίζονται σε αυτούς που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθημερινά. Στην ανάλυση, το 1/4 των 2.259 εθελοντών που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν πρώην καπνιστές συμβατικών τσιγάρων και το 66% κάπνιζαν επίσης συμβατικά τσιγάρα παράλληλα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν περίπου η ίδια για αυτούς που κάπνιζαν συμβατικά τσιγάρα καθημερινά σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν μόνο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Για αυτούς που χρησιμοποιούσαν και τα δύο προϊόντα καθημερινά, ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν 4.6 φορές υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κανένα από τα δύο προϊόντα.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου στους πρώην καπνιστές συμβατικού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου. Υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, φθίνει ταχέως μετά τη διακοπή του. Αποδίδουν το γεγονός αυτό είτε στη βραχεία χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου η οποία δεν είναι ικανή να προκαλέσει μόνιμες βλάβες είτε στο γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν χρησιμοποιούνται ακόμη αρκετά χρόνια έτσι ώστε να παρατηρηθούν βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

«Ο μόνος τρόπος να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοακρδίου είναι η διακοπή χρήσης των προϊόντων καπνού», είπε ο Γκλαντζ.

Βιβλιογραφία: University of California San Francisco

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα