Νέα Έρευνα: Αυξημένος ο Κίνδυνος Long COVID στους Ασθενείς με Ρευματικές Παθήσεις

Οι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις έχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα long COVID συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης COVAD-2, τα οποία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο του British Society of Rheumatology.

Από την ανάλυση των δεδομένων που έκανε η ομάδα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά της long COVID στους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις ήταν 10.8%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 5.3%.

Η ίδια έρευνα παρατήρησε ότι το ποσοστό των ασθενών που παρουσίασαν long COVID ήταν υψηλότερο και στους ασθενείς με αυτοάνοσες (μη ρευματικές) νόσους, καθώς έφτασε το 7.3%.

«Από τα αποτελέσματα της μελέτης μας φαίνεται ότι οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσες ρευματικές νόσους θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τους γιατρούς τους μετά από μία COVID-19 λοίμωξη, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν long COVID», υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Οι συγγραφείς υποστήριξαν επίσης ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο long COVID στους ασθενείς με συστηματικές ρευματικές παθήσεις.

«Αρκετά από τα συμπτώματα της long COVID ομοιάζουν αυτά διάφορων ρευματικών νόσων, επομένως στις επόμενες μελέτες θα πρέπει να εξεταστεί αν τα συμπτώματα της νόσου αποδίδονται πράγματι στη long COVID ή σε μία έξαρση των ρευματικών παθήσεων που προκλήθηκε από τον ιό», εξήγησαν οι συγγραφείς.

Η Μελέτη COVAD

Η μελέτη COVAD ξεκίνησε με σκοπό να εξετάσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού για την COVID-19 σε ασθενείς με αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις. Πλέον, αποτελεί μία μεγάλη βάση δεδομένων στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 150 κλινικές από 106 χώρες.

Οι πληροφορίες για τους εθελοντές συλλέγονται μέσω μίας εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα η οποία περιέχει δεδομένα για το ιστορικό αυτοάνοσων νοσημάτων, τις θεραπείες που λαμβάνει ο ασθενής, τις διαγνώσεις λοιμώξεων, το ιστορικό εμβολιασμών, τα συμπτώματα, καθώς και διάφορα δημογραφικά στοιχεία.

Στην παρούσα ανάλυση εξετάστηκαν δεδομένα για 12.358 εθελοντές, εκ των οποίων οι 2.640 είχαν επιβεβαιωμένη διάγνωση COVID-19. Καθώς ο στόχος της ανάλυσης ήταν να εξετάσει τον κίνδυνο long COVID, εξαιρέθηκαν όλοι οι ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 εντός των τελευταίων 3 μηνών. Κατά συνέπεια, στο τελικό δείγμα εξετάστηκαν μόλις 1.677 εθελοντές, εκ των οποίων το 8.7% παρουσίασε συμπτώματα long COVID.

Η έρευνα παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο long COVID στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες για το σύνολο του δείγματος. Αυξημένο κίνδυνο είχαν επίσης και οι ασθενείς με άλλες συννοσηρότητες.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ, εξωτερική χορήγηση οξυγόνου ή θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων παρουσίασαν επίσης συχνότερα long COVID.

Καταλήγοντας, η ομάδα υποστήριξε ότι η χρήση αντιρευματικών φαρμάκων δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο long COVID.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα