Γονίδιο του ΣΕΛ Προστατεύει από την COVID-19 Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, ορισμένα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί παράλληλα να προστατεύουν από ιογενείς λοιμώξεις, όπως η COVID-19. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Genetics.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της έρευνας διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου (ΣΕΛ) έχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την COVID-19.

Η επιστημονική ομάδα έκανε μία σειρά γενετικές αναλύσεις και παρατήρησε ότι αρκετά από τα γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΕΛ συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο COVID-19. Προκειμένου να εντοπίσουν τα γονίδια αυτά και να κατανοήσουν τις επιδράσεις τους τόσο στην COVID-19 όσο και στο ΣΕΛ, οι επιστήμονες έκαναν μία σειρά αναλύσεις οι οποίες τούς επέτρεψαν να εξετάσουν συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν πληροφορίες από μεγάλες βάσεις γενετικών δεδομένων προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχουν συσχετισμοί ανάμεσα στα γονίδια που ανακάλυψαν και την πρόγνωση διαφόρων νόσων.

Όπως παρατήρησαν, το γονίδιο ΤΥΚ2 αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά μπορεί να προστατεύσει από τις ιογενείς λοιμώξεις.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι υπάρχουν γονίδια που μπορεί να επηρεάσουν τόσο την πιθανότητα εμφάνισης ΣΕΛ όσο και την πρόγνωση της COVID-19. Το γονίδιο που παρατηρήσαμε ότι επηρεάζει περισσότερο και τις δύο παθήσεις είναι το ΤΥΚ2. Το γονίδιο αυτό εμπλέκεται στην παραγωγή των ιντερφερονών, οι οποίες είναι σημαντικές για την απόκριση στην COVID-19. Αντίθετα, στους ασθενείς με ΣΕΛ παρατηρείται σχεδόν πάντοτε διαταραχή της ρύθμισης των παραπάνω ουσιών. Σίγουρα, θα χρειαστεί να γίνουν και νέες, πιο λεπτομερείς μελέτες που θα εξερευνήσουν το ρόλο του παραπάνω γονιδίου», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι η έρευνά τους βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις πολύ καλές βάσεις γενετικών δεδομένων που έχουμε σήμερα τόσο για την COVID-19 όσο και για το ΣΕΛ. Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε από την έρευνα είναι ότι υπάρχουν γονίδια που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με σκοπό να μας προστατεύσουν από τις λοιμώξεις. Ωστόσο, το αρνητικό είναι ότι τα ίδια γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο ΣΕΛ.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι εξέτασε μόνο δεδομένα από την Ευρώπη, επομένως οι παρατηρήσεις της ενδεχομένως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς.

Φωτογραφία: Chokniti Khongchum

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα