Οι Φυτικές Δίαιτες Μειώνουν τον Κίνδυνο Διαβήτη Τύπου 2

Μία νέα μεγάλη μετα-ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτικά τρόφιμα μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η διατροφή. Η τελευταία αποτελεί, ωστόσο, τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου, γεγονός που σημαίνει ότι μία υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της  μεταβολικής αυτής νόσου.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι διατροφές με βάση τα φυτικά τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και οι vegetarian ή vegan, προστατεύουν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2.

Μία ομάδα ερευνητών από το Harvard T. H. School of Public Health έκανε μία μεγάλη μελέτη και μετα-ανάλυση 9 ερευνών που είχαν εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνες είχαν λάβει μέρος συνολικά 307.099 εθελοντές, από τους οποίους οι 23.544 είχαν διαβήτη τύπου 2.

«Οι δίαιτες με βάση τα φυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, επομένως θεωρήσαμε ότι είναι σημαντικό να ποσοτικοποιηθούν τα οφέλη που προσφέρουν αναφορικά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ιδιαίτερα καθώς διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητα σε διάφορα τρόφιμα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Φρανκ Κιάν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

Η Συμμόρφωση έχει Σημασία

Στην ανάλυσή τους, ο Κιάν και η ομάδα του εξέτασαν αρχικά τα ποσοστά συμμόρφωσης στις διάφορες δίαιτες που περιλάμβαναν κυρίως φυτικά τρόφιμα. Αυτές ήταν οι δίαιτες που περιλαμβάνουν κυρίως υγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, αλλά και λιγότερο υγιεινά όπως οι πατάτες και τα σάκχαρα. Οι δίαιτες αυτές μπορεί να περιελάμβαναν επίσης ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Η ομάδα εξέτασε στη συνέχεια τη σύνδεση ανάμεσα στις υγιεινές δίαιτες με φυτικά τρόφιμα που περιλάμβαναν κυρίως υψηλές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, τροφίμων ολικής αλέσεως και ξηρών καρπών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που είχαν υψηλή συμμόρφωση σε μία δίαιτα πλούσια σε φυτικά τρόφιμα είχαν 23% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που δεν ακολουθούσαν επακριβώς τις παραπάνω δίαιτες.

Παρατήρησαν επίσης ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν ακόμα χαμηλότερος σε αυτούς που ακολουθούσαν επακριβώς τις υγιεινές φυτικές δίαιτες.

Αν και η μελέτη βασίστηκε σε έρευνες παρατήρησης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Σημείωσαν επίσης ότι η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί από αρκετούς μηχανισμούς.

Αρχικά, τα υγιεινά φυτικά τρόφιμα βελτιώνουν τόσο την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όσο και την αρτηριακή πίεση, καθένα από τα οποία παίζει ρόλο στην εμφάνιση του διαβήτη. Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες προλαμβάνουν ή περιορίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και την ήπια φλεγμονή, δύο ακόμα παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

«Συνολικά, τα δεδομένα αυτά υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της συμμόρφωσης με μία φυτική δίαιτα για τη διατήρηση της ιδανικής υγείας. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και τα υπόλοιπα υγιεινά φυτικά τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής στις δίαιτες αυτές», είπε ο Κι Σαν ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη είχε χρηματοδοτηθεί από το NIH (National Institute of Health) των ΗΠΑ, κάποιοι από τους επιστήμονες που είχαν λάβει μέρος σε αυτή είχαν χρηματοδοτηθεί επίσης και από άλλους οργανισμούς, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτελέσματά της ενδέχεται να μην είναι εντελώς αντικειμενικά.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα