Στατίνες: Πώς Βελτιώνουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα των Γυναικών;

Όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται υπερβολικά, μπορεί να προσκολληθεί στα τοιχώματα των αρτηριών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, η ουσία αυτή παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα η κυτταρική σηματοδότηση, αλλά και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine, προσθέτει ένα ακόμα κομμάτι στο παραπάνω παζλ. Η έρευνα αυτή διαπίστωσε ότι οι στατίνες, μία κατηγορία φαρμάκων που χορηγείται για τυπικά για τον περιορισμό της χοληστερίνης, μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες.

Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, καθώς και πειράματα στο εργαστήριο, είχαν δείξει ότι τα λιπίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσιακών κυττάρων, ωστόσο ο ρόλος των κυττάρων αυτών στα ανοσιακά κύτταρα του ανθρώπου δεν είχε αποσαφηνιστεί.

Θέλοντας, να εξερευνήσει περισσότερο την παραπάνω σύνδεση, η Catherine Andersen, η επιστήμονας της παρούσας μελέτης, αποφάσισε να εξετάσει αν τα επίπεδα των λιπιδίων στον αίμα (ολική χοληστερόλη, LDL, HDL και τριγλυκερίδια) συνδέονται με τα αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ). Τα ΑΝΑ αποτελούν το συχνότερο είδος αυτοαντισωμάτων και χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων, καθώς και της καρδιαγγειακής νόσου. Η παρουσία των ΑΝΑ αποτελεί επίσης δείκτη ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος ή δυσλειτουργίας του σε ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα από λοιμώξεις, όπως η COVID-19.

«Ο αρχικός στόχος μου ήταν να εξετάσω αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό και τα επίπεδα των αντιπυρηνικών αντισωμάτων. Τα υψηλά επίπεδα των λιπιδίων γενικά μπορεί να ενισχύσουν τη δράση των ανοσιακών κυττάρων. Υπάρχουν επίσης δεδομένα από έρευνες σε πειραματόζωα που δείχνουν ότι τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα των λιπιδίων μπορεί να προκαλέσουν αυτοανοσία», αναφέρει η επιστήμονας.

Τελικά, από τις αναλύσεις που έκανε δεν διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα των λιπιδίων και τα ΑΝΑ, επομένως η Andersen αποφάσισε να επικεντρωθεί περισσότερο σε μία άλλη μεταβλητή: τη χρήση στατινών.

Σήμερα, η σύνδεση ανάμεσα στις στατίνες και την αυτοανοσία έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων. Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σε ορισμένους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι στατίνες επάγουν την εμφάνιση αυτοανοσίας. Προς έκπληξή της, η Andersen παρατήρησε ότι οι στατίνες είχαν θετικές επιδράσεις για τις γυναίκες, όχι όμως για τους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπαιρναν στατίνες είχαν 75% μειωμένο κίνδυνο να έχουν ΑΝΑ σε σχέση με αυτές που δεν έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η παρατήρηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ιστορικά οι κλινικές μελέτες εξέταζαν μόνο άνδρες εθελοντές. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως οι γυναίκες παρουσιάζουν σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη ενός φαρμάκου.

«Οι παρατηρήσεις της παρούσας έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τυπικά οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τις στατίνες. Ως αποτέλεσμα, αρκετές γυναίκες θα σταματήσουν τη θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα», τόνισε η Andersen.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα μελέτη εξέτασε αποκλειστικά τη σύνδεση ανάμεσα στις στατίνες και τα ΑΝΑ. Σύμφωνα με την επιστήμονα, είναι απαραίτητο να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν περισσότερο τις διαφορές στις επιδράσεις των στατινών ανάμεσα στα 2 φύλα.

Η Andersen έχει ξεκινήσει ήδη μία νέα μελέτη στην οποία θα εξετάσει αν διάφορα είδη διατροφής μπορεί να επηρεάσουν τη σύνδεση ανάμεσα στο μεταβολισμό των λιπιδίων και την ανοσία.

Φωτογραφία: Polina Tankilevitch

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα