Στομαχικός Πόνος-Κοιλιακό Άλγος: Πότε πρέπει να πάμε στο γιατρό

Ο όρος στομαχικός πόνος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει έναν αμβλύ πόνο στην κοιλιακή χώρα. Συνήθως έχει μικρή διάρκεια και δεν χρήζει άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Αντιθέτως, το έντονο κοιλιακό άλγος μπορεί να έχει σοβαρότερα αίτια. Αν εμφανιστεί αιφνίδια, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγουσα κατάσταση, ιδιαίτερα αν ο πόνος εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Στομαχικός πόνος με μετεωρισμό (φούσκωμα)

Αυτός συνήθως προκαλείται από αέρια παγιδευμένα στον γαστρεντερικό σωλήνα. Το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά κοινό και αντιμετωπίζεται με φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από ένα φαρμακείο.

Αιφνίδιος στομαχικός πόνος με διάρροια

Αν ο στομαχικός πόνος ξεκινά αιφνίδια και συνοδεύεται από διάρροια, η συχνότερη αιτία είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα. Μία ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη, δηλαδή, του στομάχου ή του εντέρου η οποία υποχωρεί χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται είτε από επαφή με κάποιον που πάσχει από τη νόσο είτε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων (τροφική δηλητηρίαση).

Αν τα συμπτώματα αυτά είναι χρόνια, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα κάποιας χρόνιας πάθησης όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αιφνίδιο έντονο κοιλιακό άλγος

Αν παρουσιάσετε ξαφνικά έντονο άλγος που εντοπίζεται σε μία συγκεκριμένη περιοχή της κοιλιακής χώρας, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Το σύμπτωμα αυτό συχνά αποτελεί ένδειξη μίας πάθησης που χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση. Τα συχνότερα αίτια αιφνιδίου έντονου κοιλιακού άλγους περιλαμβάνουν:

  • Οξεία σκωληκοειδίτιδα: Αποτελεί φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως και προκαλεί έντονο πόνο που εντοπίζεται κυρίως δεξιά. Συνήθως χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.
  • Αιμορραγία ή διάτρηση ενός στομαχικού έλκους: Αυτό είναι μία ανοιχτή πληγή στο στόμαχο ή στο δωδεκαδάκτυλο που μπορεί να αιμορραγεί.
  • Οξεία χολοκυστίτιδα: Μία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως, που συνήθως προκαλείται από χολόλιθους. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.
  • Νεφρολιθίαση: Οι μικρότερες σε μέγεθος πέτρες μπορούν να απομακρυνθούν με την ούρηση, ωστόσο μεγαλύτερες χρειάζεται να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο.
  • Εκκολπωματίτιδα: Φλεγμονή του εντέρου με μικρές σακκοειδείς προσεκβολές. Συχνά χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά στο νοσοκομείο.

Αιφνίδιος και έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα μπορεί να προκληθεί επίσης από οξεία γαστρεντερίτιδα. Μπορεί, ακόμη, να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή θλάσης των κοιλιακών μυών.

Χρόνιο κοιλιακό άλγος

Αν έχετε χρόνιο κοιλιακό άλγος, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Τα αίτια συνήθως δεν είναι σοβαρά και μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα.

Πιθανά αίτια στους ενήλικες περιλαμβάνουν:

  • Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου: Μία αρκετά συχνή πάθηση που προκαλεί στομαχικό πόνο, μετεωρισμό, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Ο πόνος συχνά υποχωρεί μετά από την τουαλέτα.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με φλεγμονή του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
  • Ουρολοίμωξη που επιμένει: Συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνοι περιόδου: Επώδυνοι μυικοί σπασμοί στις γυναίκες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.
  • Άλλα προβλήματα του στομάχου: Όπως στομαχικά έλκη, δυσπεψία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα.

Στα παιδιά τα συχνότερα αίτια είναι:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Ουρολοίμωξη
  • Δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Βιβλιογραφία: NHS Inform

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα