Σκλήρυνση κατά πλάκας και Βιταμίνη D: Μία “επικίνδυνη” σχέση

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα που εξέτασε τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα εγκύων χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, οι έγκυες με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Η έρευνα αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει ως σήμερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αφού περιελάμβανε συνολικά 1000 γυναίκες  από την Φινλανδία με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Για την έρευνα, ως ανεπάρκεια βιταμίνης D θεωρήθηκαν οι τιμές της 25-υδροξυβιταμίνης D κάτω από 30 nmol/L. Χαμηλά επίπεδα θεωρήθηκαν οι τιμές από 30-50 nmol/L, ενώ φυσιολογικές θεωρήθηκαν οι τιμές πάνω από 50 nmol/L. Οι περισσότερες γυναίκες της έρευνας είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ή ανεπάρκεια, ωστόσο αυτό είναι αρκετά κοινό στη Φινλανδία.

Οι γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D είχαν 43% αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με αυτές που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα είχαν 27% αυξημένη πιθανότητα.

Τα περισσότερα δείγματα αίματος που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα είχαν συλλεγεί πάνω από 10 χρόνια πριν τη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας επομένως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η νόσος να προκάλεσε την ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Αν και η έρευνα περιελάμβανε μόνο γυναίκες, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα και στους άντρες.

Παρά τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως συνεχώς, ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι ιδανικές τιμές βιταμίνης D για την πρόληψη της πολλαπλής σκλήρυνσης. Ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποια δοσολογία ή πότε πρέπει να αρχίσει κάποιος να παίρνει συμπλήρωμα βιταμίνης D προκειμένου να προφυλαχθεί από τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Από τα ως τώρα δεδομένα φαίνεται η σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και πιθανότητας εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι αντιστρόφως ανάλογη, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για άτομα με τιμές βιταμίνης D πάνω από 100 nmol/L.

Ενέργειες για την πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Συμπεριλαμβανομένης της παρούσας, συνολικά υπάρχουν 3 έρευνες που υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην εμφάνιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ σε τιμές μεγαλύτερες από τις φυσιολογικές υπάρχει προστατευτική δράση.

Σταθμίζοντας, ωστόσο, τα θετικά και τα αρνητικά μίας παγκόσμιας οδηγίας για χορήγηση βιταμίνης D με σκοπό την πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας φαίνεται ότι τα στοιχεία ακόμα δεν είναι αρκετά.

Αν και σε αρκετούς πληθυσμούς έχει επιβεβαιωθεί η προληπτική δράση της βιταμίνης D, δεν έχουν γίνει ακόμα έρευνες για όλες τις φυλετικές ομάδες. Ενδεχομένως να διαφοροποιείται η ιδανική ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ανάλογα με τη φυλή.

Δεύτερον, είναι άγνωστο ακόμα αν χρειάζεται συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D εφ’ όρου ζωής ή μόνο για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Τρίτον, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία από τυχαιοποιημένες μελέτες. Μία τέτοια μελέτη, πάντως, θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί λόγω της ανάγκης για μεγάλο δείγμα εθελοντών, της μακράς διάρκειας και του κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι εξαιρετικά ασφαλή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι επιβλαβή καθώς οι δόσεις μέχρι 4000 μονάδες ημερησίως είναι ασφαλείς ακόμα και για εγκύους. Η χορήγηση βιταμίνης D από την εφηβική ηλικία, επομένως, θα προστατεύσει ένα μεγάλο ποσοστό από την σκλήρυνση κατά πλάκας με μηδενικό σχεδόν κίνδυνο από τα συμπληρώματα.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D προσφέρουν και άλλα οφέλη. Από την παιδική, κιόλας, ηλικία τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την οστική μάζα σε κορίτσια 7-9 ετών.

Η πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας πρέπει να αρχίσει άμεσα ειδικά σε ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως οι καπνιστές, οι παχύσαρκοι και αυτοί με οικογενειακό ιστορικό.

Πηγή: Medscape

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα