Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Η συχνότερη αιτία διάρροιας

Τι είναι η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μία κοινή λοίμωξη του στομάχου και του εντέρου. Συνήθως εμφανίζεται με έμετο και διάρροια. Προκαλείται από διάφορους ιούς, όπως ο ροταϊός και ο νοροϊός. Η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών άλλων αιτιών όπως βακτηρίδια, τοξίνες, παράσιτα και κάποιες μη λοιμώδεις νόσοι.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι έμετοι και η υδαρής διάρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία και μυαλγίες. Στην πορεία της νόσου μπορεί να παρουσιαστεί αφυδάτωση. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 1-3 μέρες μετά τη μόλυνση και συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες ή περισσότερο.

Πώς μεταδίδεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι εξαιρετικά μολυσματική και μεταδίδεται από τον έμετο ή τα κόπρανα κάποιου μολυσμένου ατόμου μέσω:

  • Επαφής πρόσωπο με πρόσωπο, για παράδειγμα με μία χειραψία με κάποιον που είναι φορέας και έχει τον ιό στα χέρια του
  • Μολυσμένων αντικειμένων
  • Μολυσμένων τροφίμων ή ποτών
  • Η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τον αέρα όταν κάποιος μολυσμένος με τον ιό κάνει εμετό

Τις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός μεταδίδεται από κάποιον που έχει συμπτώματα. Ορισμένες φορές, βέβαια, μπορεί να μεταδοθεί και από άτομα χωρίς συμπτώματα, ιδίως μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την υποχώρησή τους.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για ιογενή γαστρεντερίτιδα;

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Πρόληψη της ιογενούς γαστρεντερίτιδας

Μετά την τουαλέτα και πριν φάτε ή ετοιμάσετε το φαγητό, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σκουπίστε τα με μία καθαρή πετσέτα.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;

Η διάγνωση συνήθως βασίζεται στα συμπτώματα. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης είναι σημαντική όταν υπάρχει επιδημία της νόσου και περιλαμβάνει εργαστηριακή ανάλυση ενός δείγματος κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα εκτός από την ξεκούραση και την κατανάλωση πολλών υγρών. Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν χωρίς επιπλοκές. Ωστόσο η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Αν έχετε έμετο και διάρροια πρέπει να:

  • Παραμείνετε στο σπίτι και μην πάτε στη δουλειά. Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο μόνο 24 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
  • Μην μαγειρεύετε για άλλους ή έρχεστε σε επαφή με ασθενείς, παιδιά ή ηλικιωμένους. Ακόμα και αν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν διατηρήστε την παραπάνω οδηγία για τουλάχιστον 48 ώρες.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα μετά την τουαλέτα.
  • Πίνετε πολλά καθαρά υγρά για, για παράδειγμα χυμό φρούτων ή αναψυκτικά αραιωμένα σε τριπλάσια ποσότητα νερού για να μην πάθετε αφυδάτωση. Αποφύγετε τον αδιάλυτο χυμό φρούτων ή τα αναψυκτικά καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση και τη διάρροια. Σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης μπορεί να χρειαστεί να γινεί χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως.

Αν είστε υπεύθυνος για την φροντίδα κάποιου ασθενούς με γαστρεντερίτιδα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή. Καθαρίστε επίσης προσεκτικά τις επιφάνειες της τουαλέτας με τις οποίες ο ασθενής έχει έρθει σε επαφή καθώς και τα ρούχα που έχει φορέσει.

Αν πρέπει να καθαρίσετε έμετο ή διάρροια:

  • Φορέσετε γάντια.
  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα αφού βγάλετε και πετάξετε τα γάντια.
  • Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες μίας χρήσης ή ειδικά πανιά για να τοποθετήσετε τα στερεά υπολείμματα μέσα σε σφραγισμένες σακούλες πριν τα πετάξετε στα σκουπίδια.
  • Αν πρέπει να καθαρίσετε αντικείμενα χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό και ζεστό νερό.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μάσκα.

 

Πηγή: NSW

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα