10 ενδείξεις ότι υποσιτίζεστε στην τρίτη ηλικία

Η σωστή διατροφή συχνά αποτελεί πρόκληση στην τρίτη ηλικία. Αρκετοί ηλικιωμένοι δεν τρέφονται σωστά με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υποσιστισμός και να μειώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Τα παρακάτω σημεία αποτελούν ενδείξεις υποσιτισμού. Αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετές θρεπτικές ουσίες.

Απώλεια βάρους

Η πλέον εμφανής έδειξη ότι δεν τρέφεστε επαρκώς είναι η απώλεια βάρους. Αυτή μπορεί να είναι σταδιακή ή αιφνίδια. Η τελευταία συνήθως συνδέεται με κάποια πάθηση, επομένως αν χάστε κιλά γρήγορα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και το ποσοστό απώλειας βάρους αποτελούν τρόπους για να διαπιστώσετε αν εσείς ή ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει υποσιτισμό.

Η απώλεια βάρους ίσως είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν δεν ζυγίζεστε συχνά. Ωστόσο, δεν αποτελεί φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης και όταν συμβαίνει, αποτελεί ένδειξη ότι δεν τρέφεστε επαρκώς ή πάσχετε από κάποιο νόσημα.

Αίσθημα κόπωσης

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποσιτισμού. Το φαγητό αποτελεί πηγή ενέργειας, επομένως αν δεν τρέφεστε αρκετά, μπορεί να νιώθετε κούραση και λήθαργο. Μία διατροφή χαμηλή σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αναιμία η οποία προκαλεί αίσθημα κόπωσης.

Αν δεν λαμβάνετε αρκετές θερμίδες, ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την ενέργειά του δημιουργώντας αίσθημα κόπωσης. Άλλες παθήσεις που μπορεί να ευθύνονται για το αίσθημα αυτό είναι η καρδιακή νόσος, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η κατάθλιψη και η αναιμία.

Αδυναμία

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετές θρεπτικές ουσίες από τη διατροφή συχνά εμφανίζεται αίσθημα αδυναμίας. Η περιορισμένη λήψη πρωτεϊνών συνεπάγεται απώλεια μυϊκής μάζας. Η τελευταία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Η αδυναμία περιορίζει επίσης την ικανότητά σας να κάνετε δουλειές στο σπίτι ή να ανεβαίνετε σκάλες. Δημιουργεί επίσης ένα φαύλο κύκλο καθώς είναι δυσκολότερο να κάνετε τις δραστηριότητες με τις οποίες ενδυναμώνονται οι μύες. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Η απώλεια της τελευταίας που είναι αποτέλεσμα περιορισμένης πρόσληψης πρωτεϊνών λέγεται σαρκοπενία.

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας και της λειτουργικότητας είναι ιδιαιτέρως σημαντική στην τρίτη ηλικία καθώς σας βοηθά να παραμείνετε αυτάρκεις. Η σαρκοπενία μπορεί, επίσης, να συνυπάρχει με την παχυσαρκία. Η απώλεια μυϊκής μάζας σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνοδεύεται από απώλεια λίπους. Μπορεί έτσι, ο ηλικιωμένος να έχει αδυναμία η οποία επιβαρύνεται από την παχυσαρκία.

Οι ασκήσεις αντίστασης, όπως το κολύμπι, και η αύξηση των πρωτεϊνών από τη διατροφή βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σαρκοπενίας.

Μία έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 4% των ανδρών και το 8% των γυναικών ηλικίας άνω των 67 ετών πάσχει από σαρκοπενία. Σε ηλικίες άνω των 80 ετών μάλιστα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 50%.

Μαλλιά και Νύχια

Μία κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει επίσης τις τρίχες. Μία πρωτεΐνη, η κερατίνη, αποτελεί βασικό συστατικό των τριχών. Αν δεν καταναλώνετε αρκετές πρωτεΐνες με τη διατροφή, μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη τριχόπτωση. Η έλλειψη σιδήρου από τη διατροφή μπορεί επίσης να επηρεάσει τις τρίχες.

Η διατροφή επηρεάζει επίσης τα νύχια. Τα ξηρά, εύθραυστα και αποχρωματισμένα νύχια είναι κοινό σύμπτωμα του υποσιτισμού.

Διαταραχές στο στόμα

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσουν πληγές στο στόμα, ερυθρότητα στα άκρα των χειλέων ή οίδημα στη γλώσσα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ορισμένες μορφές αναιμίας, όπως η σιδηροπενική αναιμία, ευθύνονται για μία πάθηση της γλώσσας που λέγεται γλωσσίτιδα. Τα συμπτώματα της γλωσσίτιδας περιλαμβάνουν άλγος, ερυθρότητα και φλεγμονή στη γλώσσα.

Λοιμώξεις και άλλες παθήσεις

Αν δεν κάνετε καλή διατροφή θα παρουσιάζετε συχνότερα λοιμώξεις. Η δράση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα λοιμώξεων. Η διάρκεια νόσησης είναι επίσης αυξημένη.

Αλλαγές της διάθεσης ή κατάθλιψη

Αυτή μπορεί να αποτελεί τόσο αίτιο όσο και αποτέλεσμα του υποσιτισμού. Αν έχετε κατάθλιψη η όρεξή σας μπορεί να είναι μειωμένη. Ωστόσο, αν δεν τρώτε η διάθεσή σας θα επηρεαστεί, επίσης, αρνητικά. Αν έχετε καταθλιπτικά συναισθήματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Αίσθημα κρύου

Αν έχετε συνεχώς αίσθημα κρύου και δεν μπορείτε να ζεσταθείτε, μπορεί να έχετε υποσιτισμό. Για το αίσθημα κρύου ευθύνεται η μειωμένη μυϊκή μάζα και το σωματικό λίπος. Οι μύες παράγουν θερμότητα και το λίπος «παγιδεύει» τη θερμότητα αυτή μέσα στον οργανισμό.

Τα αισθήματα κόπωσης και κρύου μπορεί να αποδίδονται επίσης σε παθήσεις του θυρεοειδούς.

Δυσκοιλιότητα και διάρροια

Οι αλλαγές στις κενώσεις μπορεί να αποτελούν επίσης ένδειξη υποσιτισμού. Η δυσκοιλιότητα είναι συνήθως αποτέλεσμα διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μειωμένης πρόσληψης υγρών. Κατά τη διάρροια, αντιθέτως, η τροφή δεν απορροφάται επαρκώς από το γαστρεντερικό σωλήνα. Αν έχετε καθημερινά διάρροια για αρκετές ημέρες, πιθανώς τα αίτια να είναι διαφορετικά, επομένως πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Απώλεια της όρεξης

Καθώς μεγαλώνουμε, η όρεξή μας μειώνεται. Οι γευστικοί κάλυκες φθίνουν με αποτέλεσμα το φαγητό να μην είναι τόσο εύγευστο όσο στο παρελθόν. Ωστόσο, αν δεν τρώτε αρκετά, η όρεξη μειώνεται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η απώλεια της όρεξης αποτελεί επίσης ανεπιθύμητη ενέργεια αρκετών φαρμάκων. Αν παρατηρήσετε ότι τα γεύματά σας έχουν μειωθεί σε μέγεθος και αριθμό, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Βιβλιογραφία: WebMD

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα