Δίαιτα και Φάρμακα: Ελπιδοφόρα Νέα

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η ζήτηση των αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα φάρμακα για την παχυσαρκία. Το στατιστικό αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί ο αριθμός των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια για κάποιο φάρμακο για την παχυσαρκία είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται αντιδιαβητικά φάρμακα.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Αρχικά, οφείλεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι η παχυσαρκία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική θεραπεία, αν και η πλειονότητα των κλινικών γιατρών υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να επιτύχουν ικανοποιητική απώλεια βάρους μόνο με αλλαγές στον τρόπο ζωής (δίαιτα και άσκηση).

Άλλη πιθανή αιτία είναι το μεγάλο κόστος των φαρμάκων για την παχυσαρκία που μπορεί να υπερβαίνει τα 200€ μηνιαίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό αρκετά συχνά δεν καλύπτεται από την ασφάλεια του ασθενούς.

Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός γιατρών αποφεύγει να συνταγογραφήσει φάρμακα για την παχυσαρκία λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για τις δράσεις και τις παρενέργειές τους.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά μπορεί να επιτύχουν από 5 μέχρι 15% απώλεια βάρους σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική άσκηση. Αυτό βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της υπερλιπιδαιμίας, της υπέρτασης και πολλών άλλων παθήσεων.

Σήμερα, πέντε φάρμακα έχουν εγκριθεί για την παχυσαρκία για πρώτη φορά μετά από 13(!) χρόνια. Όλα προτείνονται για ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος >30kg/m2. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ορλιστάτη: Διπλασιάζει το ρυθμό απώλειας βάρους σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε δίαιτα. Βοηθά, επίσης, στη διαβητική θεραπεία.
  • Phentermine/Τοπιραμάτη ER: O συνδυασμός των δύο αυτών φαρμάκων ευνοεί σημαντικά την απώλεια βάρους και επιβραδύνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
  • Lorcaserin: Προκαλεί απώλεια βάρους περίπου 8%, βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τον γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Ναλτερξόνη SR/ Βουπροπιόνη SR: Ο συνδυασμός των δύο αυτών φαρμάκων προκαλεί μέχρι και 8% μείωση του βάρους (μειώνει την όρεξη) ή μέχρι και 12% αν συνδυαστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Βελτιώνει επίσης τον γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Λιραγλουτίδη 3.0 mg: Προκαλεί απώλεια βάρους μέχρι και 9% ή 29% σε 3 χρόνια. Επιβραδύνει, ακόμη, την εμφάνιση διαβήτη κατά 80%.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα