post-title Βιταμίνη B12: Απαραίτητη για υγιή εγκέφαλο https://pathologia.eu/wp-content/uploads/Βιταμίνη-B12.jpg 2017-09-22 10:52:25 yes no Αναρτήθηκε από

Βιταμίνη B12: Απαραίτητη για υγιή εγκέφαλο

Η Βιταμίνη B12, ή Κοβαλαμίνη, είναι μία από τις 8 βιταμίνες B. Διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τι είναι η βιταμίνη B12; Όπως όλες οι βιταμίνες B, η βιταμίνη B12 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. […]

Αναρτήθηκε από

Η Βιταμίνη B12, ή Κοβαλαμίνη, είναι μία από τις 8 βιταμίνες B. Διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τι είναι η βιταμίνη B12;

Όπως όλες οι βιταμίνες B, η βιταμίνη B12 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Αυτό σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει βιταμίνη B12 για διάστημα έως και 4 ετών. Η περίσσεια βιταμίνης B12 αποβάλλεται με τα ούρα.

Δομικά, η βιταμίνη B12 είναι η μεγαλύτερη και η πλέον πολύπλοκη βιταμίνη. Μπορεί να παραχθεί τεχνητά μέσω της βακτηριακής ζύμωσης.

Χρήσεις

Όπως προαναφέρθηκε, η βιταμίνη B12 παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού ιστού και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση και σύνθεση του DNA.

Συμμετέχει στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του σώματος, καθώς και στη σύνθεση των λιπαρών οξέων και στην παραγωγή ενέργειας. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το φολικό οξύ διευκολύνοντας έτσι την απελευθέρωση ενέργειας.

Το ανθρώπινο σώμα παράγει εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια ανά λεπτό, ωστόσο χωρίς τη βιταμίνη B12, δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν σωστά. Η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται αν τα επίπεδα της Βιταμίνης B12 είναι χαμηλά. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμφάνιση αναιμίας.

Τα συχνότερα συμπτώματα της αναιμίας είναι η κόπωση, η δύσπνοια και το αίσθημα παλμών. Οι ασθενείς με αναιμία μπορεί να παρουσιάσουν επίσης:

  • Άλγος στο στόμα ή τη γλώσσα
  • Απώλεια βάρους
  • Κίτρινο ή ωχρό δέρμα
  • Διάρροια
  • Προβλήματα στον εμμηνορρυσιακό κύκλο

Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 αυξάνει επίσης την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

Πηγές Βιταμίνης B12

Η βιταμίνη B12 βρίσκεται φυσικά στις ζωικές τροφές, όπως το ψάρι, το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνήθως δεν βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα.

Τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης B12 είναι:

  • Το βόειο, το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας, το ζαμπόν και τα πουλερικά
  • Τα ψάρια, ειδικά ο μπακαλιάρος και ο τόνος
  • Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι
  • Ορισμένα θρεπτικά προϊόντα ζύμης
  • Τα αυγά

Οι vegans δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα επομένως χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης B12 για να προστατευτούν από την ανεπάρκεια. Αυτό είναι σημαντικό ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό.

Βιταμίνη B12 μπορεί να έχει προστεθεί τεχνητά στο γάλα σόγιας και στα δημητριακά.

Ανεπάρκεια Βιταμίνης B12

Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες, ειδικά στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο. Μπορεί να προκαλέσει επίσης αναιμία. Ακόμα και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης B12 από το φυσιολογικό, μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη, συγχυτικά προβλήματα μνήμης και κόπωση. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ γενικά και δεν είναι αρκετά για να τεθεί η διάγνωση της ανεπάρκειας βιταμίνης B12.

Μπορεί να υπάρχει ακόμα δυσκοιλιότητα, απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους.

Σοβαρότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές όπως μούδιασμα και τρόμος των χεριών και των ποδιών. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να υπάρχει απώλεια της ισορροπίας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης B12, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες νευρικές και εγκεφαλικές βλάβες. Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης B12 αυξάνει, ακόμη, τον κίνδυνο ψύχωσης, μανίας και άνοιας.

Τα παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης B12 μπορεί να παρουσιάσουν ακούσιες κινήσεις, προβλήματα στα αντανακλαστικά, δυσκολίες στη σίτιση, ευερεθιστότητα και τελικά διαταραχές στην ανάπτυξη, αν η ανεπάρκεια δεν αντιμετωπιστεί.

Ποιοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης B12;

Οι vegans δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα. Διατρέχουν επομένως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση ανεπάρκειας βιταμίνης B12 ειδικά κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Τα φυτικά προϊόντα δεν περιέχουν αρκετή ποσότητα κοβαλαμίνης για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία.

Οι ασθενείς με αυτοάνοση γαστρίτιδα μπορεί να έχουν επίσης ανεπάρκεια βιταμίνης B12. Οι ασθενείς με τη νόσο αυτή δεν έχουν αρκετές ποσότητες ενδογενή παράγοντα, μίας πρωτεΐνης του στομάχου που επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη B12.

Άλλες ομάδες που κινδυνεύουν από ανεπάρκεια είναι οι ασθενείς με προβλήματα του λεπτού εντέρου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς στους οποίους έχουν αφαιρεθεί τμήματα του εντέρου ή οι ασθενείς με νόσο του Crohn.

Η γαστρίτιδα, η κοιλιοκάκη και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια λόγω της μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Οι ασθενείς με χρόνιο αλκοολισμό μπορεί επίσης να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης B12, για τον ίδιο λόγο.

Οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη, πρέπει να παρακολυθούν τα επίπεδα Βιταμίνης B12 καθώς η μετφορμίνη μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης B12.

Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις βιταμίνης B12. Η βιταμίνη B12 χορηγείται ενδοφλεβίως στους ασθενείς με διαταραχές απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί με από του στόματος χορήγηση.

Πόσο κοινή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης B12;

Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες καταναλώνουν επαρκείες ποσότητες βιταμίνης B12, ωστόσο η ανεπάρκεια κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 15% του πληθυσμού.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι άνθρωποι, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με αυτοάνοση γαστρίτιδα και οι ασθενείς με αχλωρυδρία ή εντερικές διαταραχές ενδέχεται να μην μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνης B12 επαρκώς, είτε αυτή προέρχεται από το φαγητό είτε από συμπληρώματα διατροφής.

Ποια έιναι η ποσότητα βιταμίνης B12 που πρέπει να καταναλώνετε;

Οποιοσδήποτε πάνω από την ηλικία των 14 ετών πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 2.4 μικρογραμμάρια βιταμίνης B12 ημερησίως. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2.6 μικρογραμμάρια και οι θηλάζουσες 2.8.

Η αυξημένη κατανάλωση βιταμίνης B12 δεν είναι τοξική, ωστόσο καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Κάποια φάρμακα μπορεί να παρουσιάσουν αλληλεπιδράσεις με τη βιταμίνη B12. Αυτά περιλαμβάνουν τη μετφορμίνη, τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων και τους αγωνιστές Η2 υποδοχέων, που χρησιμοποιύνται για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Τα παραπάνω φάρμακα παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της βιταμίνης B12. Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι το βακτηριοστατικό αντιβιοτικό, χλωραμφενικόλη ή χλωρομυκετίνη, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε ασθενείς που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης B12.

Πηγή: Nordqvist, Christian. “What is Vitamin B12?.” Medical News Today

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu