Ήλιος και καρκίνος του δέρματος

Η χρήση αντηλιακού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, χρόνιας ακτινικής βλάβης και οξέων φωτοτοξικών αντιδράσεων. Ωστόσο, αρκετά άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος είναι επιφυλακτικά ως προς τη χρήση αντηλιακών λόγω ελλιπούς ενημέρωσης για τις δράσεις τους. Συγκερκιμένα, φημολογείται ότι τα αντηλιακά μπορεί να προάγουν την καρκινογένεση, να δημιουργήσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D καθώς και αρκετές ορμονικές διαταραχές.

Καθώς η επιφυλακτικότητα προς τα αντηλιακά αυξάνεται, όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται προς εναλλακτικές μεθόδους προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία όπως ομπρέλες ή άλλο εξοπλισμό που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία έρευνα που να μπορεί να συγκρίνει την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών σε σύγκριση με τις ομπρέλες ως προς την προστασία που προσφέρουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σύνοψη της έρευνας

Οι ερευνητές σύγκριναν την προστασία που προσφέρει από τα εγκαύματα μία απλή ομπρέλα παραλίας σε σύγκριση με ένα κοινό αντηλιακό με δείκτη ηλιοπροστασίας (SPF) 100. Πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή σε περιβάλλον μεγάλης έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (μεσημέρι σε ηλιόλουστη παραλία του Τέξας στα μέσα Αυγούστου). Στη μελέτη συμμετείχαν 81 υγιείς ενήλικες.

Οι μισοί εθελοντές χρησιμοποίησαν μόνο ομπρέλα ενώ οι άλλοι μισοί μόνο αντηλιακό και εκτέθηκαν στην ηλιακή ακτινοβολία για 3,5 ώρες. 22-24 ώρες μετά την έκθεση εξετάστηκαν για εγκαύματα. Οι ερευνητές παρατήρησαν:

  • Τόσο οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν ομπρέλα όσο και αυτοί που χρησιμοποίησαν αντηλιακό παρουσίασαν αρκετά εγκαύματα. Συγκεκριμένα η ομάδα που χρησιμοποίησε ομπρέλα παρουσίασε πολύ περισσότερα εγκαύματα.
  • Ερύθημα σε μία ή περισσότερες περιοχές του δέρματος αναπτύχθηκε στο 78% της ομάδας που χρησιμοποίησε ομπρέλα και στο 25% της ομάδας που χρησιμοποίησε αντηλιακό.
  • Εγκαύματα δευτέρου βαθμού εμφανίστηκαν σε 17 εθελοντές της ομάδας που χρησιμοποίησε ομπρέλα και σε 2 εθελοντές της αντίστοιχης ομάδας αντηλιακού.
Συμπεράσματα

Η έρευνα αυτή έδειξε ξεκάθαρα ότι το αντηλιακό προσφέρει καλύτερη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με την ομπρέλα. Επιπλέον, οι ερευνητές τόνισαν ότι η χρήση ομπρέλας στην ζωή δεν είναι ιδανική, όπως ήταν στην έρευνα, επομένως η προστασία που προσφέρει είναι ακόμα λιγότερη.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι αν και το αντηλιακό χρησιμοποιήθηκε επίσης ιδανικά, η προστασία που προσέφερε δεν ήταν τέλεια. Επειδή λοιπόν και για το αντηλιακό η χρήση του στη ζωή δεν προβλέπεται ότι θα γίνει ιδανικά, οι ερευνητές συνιστούν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ομπρέλα καθώς και ρούχα για να εξασφαλιστεί η μέγιστη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η έρευνα αυτή επομένως αποτελεί απόδειξη ότι η ομπρέλα δεν προσφέρει επαρκή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αντηλιακό καθώς και άλλα διαθέσιμα μέσα ηλιοπροστασίας.

JAMA Dermatol.  2017

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα