post-title Μεγαλώνουμε! Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουμε; Μάθε και προφυλάξου! https://pathologia.eu/wp-content/uploads/παθήσεις-στην-τρίτη-ηλικία.jpeg 2017-09-13 11:43:31 yes no Αναρτήθηκε από

Μεγαλώνουμε! Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουμε; Μάθε και προφυλάξου!

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Όταν ένας ενήλικας φτάνει την ηλικία των 65 ετών, έχει ακόμα κατά μέσο όρο 19.3 χρόνια ζωής. Η τρίτη ηλικία απαιτεί προσεκτική διαχείριση των χρονίων νόσων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία. Το πρώτο βήμα είναι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Εκτός από τη […]

Αναρτήθηκε από

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν. Όταν ένας ενήλικας φτάνει την ηλικία των 65 ετών, έχει ακόμα κατά μέσο όρο 19.3 χρόνια ζωής. Η τρίτη ηλικία απαιτεί προσεκτική διαχείριση των χρονίων νόσων προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία. Το πρώτο βήμα είναι η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής. Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος και την απώλεια βάρους, οι ηλικιωμένοι πρέπει να ασκούνται συχνά και να προσέχουν τη διατροφή τους. Οι 15 συχνότερες παθήσεις στην τρίτη ηλικία είναι:

1. Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη πάθηση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Εκτιμάται ότι επηρεάζει το 49.7% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών και προκαλεί πόνο και μείωση της ποιότητας ζωής. Συχνά, η αρθρίτιδα δυσχεραίνει την άσκηση, ωστόσο η σωματική δραστηριότητα πρέπει να διατηρείται καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

2. Καρδιακή Νόσος

Η καρδιακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους. Είναι χρόνια πάθηση και επηρεάζει το 37% των ανδρών και το 26% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών. Στην τρίτη ηλικία οι παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως είναι παρόντες (υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη). Η άσκηση, η καλή διατροφή και ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

3. Καρκίνος

Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου για τους ηλικιωμένους. Το 28% των ανδρών και το 21% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν κάποια μορφή καρκίνου. Αν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα με εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και η κολονοσκόπηση, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς με καρκίνο είναι η συμμόρφωση με της οδηγίες των γιατρών.

4. Παθήσεις του Αναπνευστικού Συστήματος

Οι χρόνιες νόσοι του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στην τρίτη ηλικία. Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών, το 10% των ανδρών και το 13% των γυναικών έχει άσθμα. Επίσης, 10% των ανδρών και 11% των γυναικών ζει με χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα. Οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος καθιστούν τους ηλικιωμένους πιο ευάλωτους σε πνευμονία και άλλες λοιμώξεις. Η τακτική εκτίμηση της λειτουργίας των πνευμόνων και η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων.

5. Νόσος Alzheimer

Εκτιμάται ότι 1 στους 9 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχει από νόσο Alzheimer. Ωστόσο, η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη, επομένως ο αριθμός των ατόμων που ζουν με αυτή ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζεται με τη νόσο έχει σοβαρή επίπτωση στην υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού, τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και κόστους.

6. Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση συμβάλλει στη μείωση της κινητικότητας και τελικά στην εμφάνιση αναπηρίας στην τρίτη ηλικία. Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά από μία πτώση ή λόγω της εξασθένισης του σώματος των σπονδύλων. Η οστεοπόρωση είναι συχνότερη στις γυναίκες και αποτελεί σημαντικό παράγοντα μείωσης της ποιότητας ζωής.

7. Σακχαρώδης Διαβήτης

Το 25% των ηλικιωμένων πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με μέτρηση των επιπέδων σακχάρου αίματος. Είναι σημαντικό η διάγνωση του διαβήτη να τεθεί έγκαιρα καθώς έτσι μπορεί να ξεκινήσει νωρίς η διαχείρηση της νόσου. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που βρίσκονται στη φάση του προδιαβήτη.

8. Γρίπη και Πνευμονία

Αν και οι παθήσεις αυτές δεν είναι χρόνιες, και οι δύο βρίσκονται μέσα στις 8 πρώτες αιτίες θανάτου στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτές τις παθήσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι αποδυναμωμένο. Κάθε ηλικιωμένος πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ετησίως, καθώς και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μετά από συνεννόηση με το γιατρό του. Τα εμβόλια αυτά προστατεύουν από τις δύο αυτές ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

9. Πτώσεις

Τα περιστατικά πτώσεων αυξάνονται με την ηλικία. Κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ, πάνω από 2.5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών προσέρχονται στα επείγοντα λόγω κάποιας πτώσης. Επιπλέον, περισσότεροι από το 1/3 αυτών θα επιστρέψουν στα επείγοντα για τον ίδιο λόγο μέσα σε διάστημα ενός έτους. Οι περισσότερες πτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι.

10. Καταχρήσεις Ουσιών

Σύμφωνα με δεδομένα, στις ΗΠΑ, ένα στα 5 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είχε κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή άλλης ουσίας κάποια στιγμή στη ζωή του. Το αλκοόλ και ο καπνός βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ουσιών αυτών. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με τη φαρμακευτική αγωγή, να μειώσει τη συνολική υγεία και να αυξήσεις τις πτώσεις.

11. Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την καρδιακή νόσο, το διαβήτη και τον καρκίνο, χρόνιες παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής. Δεδομένα στις ΗΠΑ δείχνουν ότι στους ενήλικες ηλικίας μεταξύ 65 και 74 ετών, το 36.2% των αντρών και το 40.7% των γυναικών είναι παχύσαρκοι (δηλαδή έχουν δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30). Αυτό απότελεί επίσης ένδειξη ότι οι ηλικιωμένοι δεν ασκούνται όσο όταν ήταν νεότεροι.

12. Κατάθλιψη

15-20% των ηλικιωμένων πάσχουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του ηλικιωμένου, καθώς μειώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια, την ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνουν την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

13. Στοματική Υγιεινή

Η υγεία τον δοντιών και των ούλων είναι σημαντική όχι μόνο για το χαμόγελο και την εύκολη διατροφή, αλλά και για τη γενικότερη υγεία. Το 25% των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχουν απωλέσει όλα τους τα δόντια. Με την ηλικία, η ξηρότητα του στόματος αυξάνεται, γεγονός που ενοχοποιείται μεταξύ άλλων για τη μείωση στη στοματική υγιεινή. Ο έλεγχος των δοντιών και των ούλων πρέπει να είναι τακτικός στην Τρίτη ηλικία.

14. Φτώχεια

Το 2013, το 45% των ηλικιωμένων είχαν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται λαμβάνοντας υπ’όψη τους φόρους, τα ιατρικά έξοδα, τα έξοδα στέγασης καθώς και άλλους παράγοντες. Η φτώχεια μπορεί να επηρεάσει την υγεία όταν ο ηλικιωμένος δεν μπορεί να πληρώσει την περίθαλψη ή τα φάρμακα για μία χρόνια νόσο.

15. Έρπης

Ο έρπης ζωστήρ είναι εξαιρετικά συχνός στους ηλικιωμένους. Ενδεικτικά, ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών θα νοσήσει από έρπητα ζωστήρα τουλάχιστον μία φορά. Συνήθως εμφανίζεται μονόπλευρα με έντονο πόνο και προοδευτικά εμφανίζεται εξάνθημα και κυψελίδες. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν το σχετικό εμβόλιο μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους.

Πηγή: EverydayHealth

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα: pathologia.eu