Η Προστατευτική Δράση του Εμβολίου της Γρίπης για την Υπέρταση

Οι ασθενείς με υπέρταση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη γρίπη μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον παραπάνω κίνδυνο με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης και των επιπλοκών της είναι το εμβόλιο, το οποίο πρέπει να χορηγείται ετησίως. Το εμβόλιο της γρίπης προκαλεί σχηματισμό αντισωμάτων σχεδόν σε 2 εβδομάδες μετά τη χορήγησή του, γεγονός που προστατεύει από όλα τα στελέχη της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντάνιελ Μοντίν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, θέλησε να εξετάσει αν η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης μπορεί να προστατεύσει τους ασθενείς από τα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Ο Μοντίν και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο European Society of Cardiology (ESC) Congress 2019 το οποίο φέτος διεξήχθη στο Παρίσι.

18% Μειωμένος Κίνδυνος Θανάτου από Όλα τα Αίτια

Η ομάδα ανέλυσε συνολικά δεδομένα για 608.452 εθελοντές ηλικίας 18-100 ετών με υπέρταση. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές για 9 εποχές γρίπης, από το 2007 μέχρι το 2016 εξετάζοντας την πορεία των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, ο Μοντίν και η ομάδα του εξέτασαν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου και τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στη χορήγηση του εμβολίου πριν την εποχή της γρίπης και τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της τελευταίας. Έλαβαν επίσης υπόψη τους παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, τα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς, η κοινωνική τους κατάσταση, καθώς και οι συνοδές παθήσεις.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο εμβολιασμός κατά την εποχή της γρίπης συνδέεται με 18% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, 16% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά συμβάματα και 10% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Δείξαμε ότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να έχει προστατευτική δράση στους υπερτασικούς ασθενείς για τα καρδιαγγειακά συμβάματα», σχολίασε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Κατά τη διάρκεια των 9 ετών που εξετάσαμε, τα ποσοστά εμβολιασμών ήταν από 26% έως 36%, συμπεραίνουμε επομένως ότι αρκετοί ασθενείς με υπέρταση δεν είχαν εμβολιαστεί. Αν έχετε υπέρταση, συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον εμβολιασμό για τη γρίπη».

«Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, πιστεύω ότι όλοι οι ασθενείς με υπέρταση πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης ετησίως», δήλωσε ο Μοντίν.

Όπως πρόσθεσε, «τα εμβόλια είναι ασφαλή, φτηνά, ευρέως διαθέσιμα και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο λοίμωξης με γρίπη. Επιπλέον, όπως φαίνεται, προστατεύουν από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο και το θάνατο από άλλα αίτια».

Ο επιστήμονας εξήγησε επίσης τη σύνδεση ανάμεσα στη γρίπη και τη συχνότητα των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Όπως τόνισε, η ανοσιακή αντίδραση και η επακόλουθη φλεγμονή που προκαλείται από τη γρίπη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Όπως δήλωσε ο Μοντίν, «τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από ρήξη των αθηροσκληρωτικών πλακών στις αρτηρίες οι οποίες φτάνουν στην καρδιά ή τον εγκέφαλο. Μετά την αποκοπή, σχηματίζεται αιματικός θρόμβος ο οποίος μπορεί να αποκλείσει την αιμάτωση».

«Τα υψηλά επίπεδα της οξείας φλεγμονής που προκαλούνται από τη γρίπη μειώνουν τη σταθερότητα των πλακών και προκαλούν ρήξη τους», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα