Αμελητέα τα Οφέλη από την Ενισχυτική Δόση στο Εμβόλιο του Τετάνου

Οι ενήλικες δεν χρειάζονται ενισχυτικές δόσεις για τον τέτανο ή τη διφθερίτιδα αν έχουν κάνει κανονικά τις δόσεις των εμβολίων στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέα έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases και ουσιαστικά συμφωνεί με την οδηγία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) που υποστηρίζει ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν ενισχυτικές δόσεις των δύο εμβολίων μόνο αν δεν είχαν κάνει όλα τα απαιτούμενα εμβόλια στην παιδική ηλικία.

Οι παρούσες οδηγίες στις περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ότι όλοι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση για το εμβόλιο του τετάνου κάθε 10 χρόνια.

Μία ερενητική ομάδα με επικεφαλής τον Mark Slifka, PhD, καθηγητή στο Oregon Health & Science University School of Medicine, εξέτασε δεδομένα εθελοντών από την Ευρώπη και την Αμερική για τα έτη 2001 έως 2016.

Εξετάζοντας τα ποσοστά τετάνου και διφθερίτιδας σε χώρες όπου οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου είναι υποχρεωτικές και χώρες όπου είναι προαιρετικές, οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σημαντικές διαφορές.

«Αρχικά θέλω να τονίσω ότι η έρευνά μας είναι υπερ του εμβολιασμού», είπε ο Slifka. «Το εμβόλιο του τετάνου και της διφθερίτιδας πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης μας, ο εμβολιασμός αυτός προσφέρει προστασία εφ’ όρου ζωής».

Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει επίσης ότι το εμβόλιο της διφθερίτιδας και του τετάνου προσφέρει προστασία εφ’ όρου ζωής, ωστόσο η παρούσα μελέτη ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο στην παιδική ηλικία διατηρείται ανεξαρτήτως των ενισχυτικών δόσεων, είπε ο Slifka.

Ο τέτανος είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να είναι ακόμα και απειλητική για τη ζωή. Η διφθερίτιδα προκαλείται επίσης από βακτήριο και είναι εξίσου επικίνδυνη, ωστόσο τα περιστατικά της έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Οι Ενισχυτικές Δόσεις δεν είναι Απαραίτητες

Το 2016, ο Slifka συμμετείχε σε μία ερευνητική ομάδα που εξέτασε 546 εθελοντές και  διαπίστωσε ότι το εμβόλιο προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον 30 χρόνια.

«Όπως φαίνεται υπήρχαν δεδομένα που υποστήριζαν ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία για αρκετές δεκαετίες από το 2016. Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι αυτό επιβεβαιώνεται και στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε.

«Πλέον εχουμε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός για τον τέτανο και τη διφθερίτιδα στην παιδική ηλικία προσφέρει προστασία εφ’ όρου ζωής για τις δύο νόσους», πρόσθεσε.

Ο Slifka ελπίζει ότι τα αποτελέσματά του θα κάνουν τους οργανισμούς υγείας να επανεξετάσουν αν πρέπει να γίνονται ενισχυτικές δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Σήμερα, 10 χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη καταργήσει τις ενισχυτικές δόσεις για το εμβόλιο του τετάνου στους ενήλικες, είπε ο Slifka. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία και η Ισλανδία.

«Καθώς στις χώρες αυτές δεν παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά τετάνου ή διφθερίτιδας πιστεύουμε ότι και άλλες χώρες πρέπει να υιοθετήσουν αυτή την προσέγγιση», τόνισε ο επιστήμονας.

Ο Slifka είπε επίσης ότι θέλει να εξετάσει αν η ανοσία για τον τέτανο διατηρείται και στους ασθενείς με λοίμωξη από HIV. Σε μία άλλη έρευνα που δημοσίευσε, έδειξε ότι ακόμα και οι ασθενείς με καλά ρυθμισμένο HIV μπορεί να παρουσιάσουν αυτό που αποκάλεσε «ανοσιακή αμνησία». Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε ταχεία έκπτωση της ανοσιακής μνήμης από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας.

Επανεξετάζοντας τις Ενισχυτικές Δόσεις

Ο Abram L. Wagner, PhD, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που δεν είχε λάβει μέρος στην παρούσα μελέτη, δήλωσε ότι οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά απ’ όσο αρχικά πιστεύαμε.

«Αν και άλλες έρευνες δείξουν ότι οι λιγότερες δόσεις είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις περισσότερες, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμών, ίσως και για άλλα εμβόλια που έχουν ενισχυτικές δόσεις», κατέληξε.

Φωτογραφία: Marco Verch (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα