10 μύθοι για το εμβόλιο της γρίπης

Η γρίπη είναι ένα βαρύ κρυολόγημα

Η γρίπη είναι σοβαρότερη από ένα βαρύ κρυολόγημα. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά είναι έντονα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγίες και μυλαγίες, καθώς και βήχα ή πονόλαιμο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η γρίπη ιάται σε 2-3 ημέρες, ωστόσο αν εμφανιστούν επιπλοκές χρειάζεται νοσηλεία.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη

Λάθος. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει αδρανοποιημένους ιούς, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει νόσηση.

Πιθανές ανεπιθύμητες αντιδράσεις από το εμβόλιο μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή που έγινε το εμβόλιο, μυαλγίες ή μικρή άνοδο της θερμοκρασίας για 1 ή 2 μέρες. Άλλες επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η γρίπη θεραπεύεται με αντιβιοτικά

Λάθος. Η γρίπη προκαλείται από ιό. Τα αντιβιοτικά δρουν μόνο εναντίον βακτηριδίων. Για τη γρίπη χρησιμοποιούνται αντιιικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά πάντως δεν θεραπεύουν τη γρίπη, ωστόσο μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.

Τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν μέσα σε 1 ή 2 μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων για να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Αν μία βακτηριδιακή λοίμωξη συνυπάρχει με τη γρίπη, ενδέχεται να χορηγηθούν και αντιβιοτικά.

Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει προστασία εφ’όρου ζωής

Όχι. Οι ιοί που προκαλούν γρίπη είναι διαφορετικοί κάθε χρόνο. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ειδικό για τα στελέχη του ιού για το συγκεκριμένο έτος. Η διάρκεια του εμβολίου συνήθως συμπίπτει με τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.

Είμαι έγκυος, επομένως δεν μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης γιατί θα επηρεάσει το έμβρυο

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της κύησης ανεξαρτήτως τριμήνου. Αν είστε έγκυος και προσβληθείτε από τον ιό της γρίπης, η νόσος ενδέχεται να επηρεάσει και το έμβρυο.

Αντιθέτως, το εμβόλιο, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, προσφέρει προστασία από τη γρίπη σε εσάς αλλά και στο έμβρυο για τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Το εμβόλιο της γρίπης δεν με προστατεύει από τη γρίπη των χοίρων

Λάθος. Το φετινό εμβόλιο της γρίπης προσφέρει προστασία από 3 διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης ένας εκ των οποίων είναι οπωσδήποτε και ο Η1Ν1. Ο ιός αυτός αναμένεται να προκαλέσει νόσο και φέτος.

Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Λάθος. Στα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 3 ετών πρέπει να χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου των ενηλίκων. Στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας χορηγείται η δόση του εμβολίου τύπου ενηλίκου.

Ιδιαίτερα τα παιδιά που πάσχουν από προϋπάρχουσες παθήσεις (αναπνευστικά ή νευρολογικά προβλήματα ή παιδιά με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα), κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης επομένως επιβάλλεται να κάνουν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Ένω νοσήσει ήδη από γρίπη αυτό το φθινόπωρο, επομένως δεν χρειάζεται να κάνω το εμβόλιο φέτος

Όπως προαναφέρθηκε, η γρίπη μπορεί να προκληθεί από περισσότερους του ενός ιούς. Η ανοσία που ενδεχομένως έχετε αναπτύξει αφορά το ένα μόνο από τα τρία στελέχη του ιού, επομένως δεν είστε προστατευμένοι από τα άλλα δύο. Ειδικά αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τις επιπλοκές του ιού, το εμβόλιο θα σας προστατεύσει από τη γρίπη. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην έχετε νοσήσει από γρίπη αλλά από κάποια άλλη νόσο που τα συμπτώματά της ομοιάζουν αυτά της γρίπης.

Δεν έκανα το εμβόλιο της γρίπης τον Οκτώβριο, επομένως είναι πολύ αργά πια για να το κάνω

Λάθος. Αν και το ιδανικό είναι να κάνετε το εμβόλιο μόλις κυκλοφορήσει στην αγορά, ακόμα και αργότερα μπορεί να σας προστατέψει από τη γρίπη. Οι μεγάλες εξάρσεις της γρίπης μπορεί να έχουν περάσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει σε όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

Η βιταμίνη C αρκεί για την πρόληψη της γρίπης

Λάθος. Αρκετοί πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C προσφέρουν προστασία από τον ιό της γρίπης, ωστόσο καμία έρευνα δεν έχει δείξει κάτι τέτοιο.

Πηγή: NHS

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα