Το Μεταβολικό Σύνδρομο Συνδέεται με Χειρότερη Πρόγνωση από τον COVID-19

Οι ασθενείς με υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη που νοσηλεύονται για COVID-19 έχουν σχεδόν 3 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους υπολοίπους ασθενείς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Tulane University.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care και είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου στην πρόγνωση των ασθενών με COVID-19. Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου τίθεται όταν ένας ασθενής έχει τουλάχιστον 3 από 5 παράγοντες κινδύνου στους οποίους περιλαμβάνονται η υπέρταση, η αυξημένη γλυκόζη αίματος, η παχυσαρκία, τα υψηλά τριγλυκερίδια και η χαμηλή HDL χοληστερόλη. Οι παραπάνω παράγοντες αυξάνουν στο σύνολό τους τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο προδιαβήτης, η υπέρταση και τα παθολογικά επίπεδα της χοληστερόλης αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με COVID-19. Όσο περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου έχει ένας ασθενής, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο», υποστήριξε ο Dr Joshua Denson, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και πνευμονολογίας από το Tulane University. «Η υποκείμενη φλεγμονή που παρατηρείται στο μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί τον κύριο παράγοντα που ενοχοποιείται για την πρόγνωση των περιστατικών αυτών».

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν συνολικά 287 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για COVID-19 στο Tulane Medical Center και το University Medical Center New Orleans από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 5 Απριλίου, δηλαδή στο peak της επιδημίας στη Νέα Ορλεάνη. Πάνω από 85% των ασθενώ που εξετάστηκαν ήταν Αφροαμερικανοί. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 61 και το 57% ήταν γυναίκες.

Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου στους ασθενείς ήταν η υπέρταση (80%), η παχυσαρκία (65%), ο διαβήτης (54%) και η χαμηλή HDL (39%).

Οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε 2 ομάδες αναλόγως αν είχαν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο ή όχι. Εξέτασαν επίσης αν οι ασθενείς εισήχθησαν στη ΜΕΘ, διασωληνώθηκαν, παρουσίασαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή κατέληξαν.

Σχεδόν το 66% των ασθενών είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Όταν τα δεδομένα για τα περιστατικά αυτά συγκρίθηκαν με αυτά μίας ομάδας ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι το 56% έναντι του 24% νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, το 48% έναντι το 18% χρειάστηκε διασωλήνωση, το 37% έναντι του 11% παρουσίασε ARDS και το 26% έναντι του 10% κατέληξε.

Σημαντικότερα, μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την τοποθεσία του νοσοκομείου και τα συνοδά νοσήματα, οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είχαν 3.4 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης 5 φορές αυξημένο κίνδυνο να εισαχθούν στη ΜΕΘ, να διασωληνωθούν ή να παρουσιάσουν ARDS.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς που είχαν μόλις 1 από τους παράγοντες κινδύνου που περιλαμβάνονται στο μεταβολικό σύνδρομο. Ωστόσο, η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και διασωλήνωσης.

«Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί προγνωστικό παράγοντα που συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση από τον COVID-19, η οποία μάλιστα αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν ο ασθενής έχει πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου», υποστήριξε ο Denson.

Συνέστησε επίσης στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο έκθεσης στον SARS-CoV-2.

«Η ηλικία δεν επηρεάζει τον αυξημένο κίνδυνο από το μεταβολικό σύνδρομο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ανεξαρτήτως της ηλικίας μας. Αν μολυνθείτε με τον ιό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε πολύ γρήγορα με τον γιατρό σας», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα