Το Εμβόλιο BCG στη Μάχη Κατά του COVID-19

Εξετάζοντας τον τρόπο που εξαπλώνεται η πανδημία του COVID-19 σε διάφορες χώρες, μία ομάδα επιστημόνων παρατήρησε ότι το BCG (Bacillus Calmette-Guerin), ένα εμβόλιο για τη φυματίωση, μπορεί πιθανώς να έχει χρησιμότητα στην μάχη ενάντια στο νέο κοροναϊό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο medRxiv και δείχνει ότι οι διαφορές στην εξάπλωση του COVID-19 στις διάφορες χώρες μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τις διαφοροποιήσεις στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας.

Το εμβόλιο BCG κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερο από έναν αιώνα και είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια παγκοσμίως. Χορηγείται για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας και της φυματίωσης στα παιδιά, ενώ ορισμένες προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση και για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από διάφορες χώρες και εξέτασαν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα ποσοστά εμβολιασμού με το BCG και τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από COVID-19.

«Παρατηρήσαμε ότι οι χώρες που δεν έχουν εντάξει το εμβόλιο στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών (Ιταλία, Ολλανδία, ΗΠΑ) έχουν πληγεί περισσότερο από τον COVID-19 σε σχέση με τις χώρες όπου η χορήγηση του εμβολίου είναι υποχρεωτική», είπαν οι ερευνητές από το New York Institute of technology (NYIT) College of Osteopathic Medicine στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες ημέρες και αυτή τη στιγμή αποτελεί τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό περιστατικών παγκοσμίως.

Εξετάζοντας τις επιδράσεις του εμβολίου BCG στον COVID-19, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις χώρες που άργησε να ενταχθεί το BCG στο πρόγραμμα εμβολιασμών υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Κάτι τέτοιο ισχύει, για παράδειγμα, στο Ιράν, όπου ένα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων δεν έχει κάνει το παραπάνω εμβόλιο.

«Παρατηρήσαμε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 μεταβάλλονται ανάλογα με τη χρονολογία που εντάχθηκε το εμβόλιο BCG στο πρόγραμμα εμβολιασμών σε κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο νωρίτερα ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού με το εμβόλιο αυτό, τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό που έχει προστασία από τον ιό», είπαν οι επιστήμονες.

Για παράδειγμα στο Ιράν το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό το 1984. Τα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 στη χώρα αυτή είναι αρκετά υψηλά (19.7 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους).

Αντίθετα, στην Ιαπωνία το εμβόλιο εντάχθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών το 1947. Τα ποσοστά θνησιμότητας στη χώρα αυτή είναι 100 φορές χαμηλότερα σε σχέση με το Ιράν (0.28 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους). Στη Βραζιλία όπου ο εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό ακόμα νωρίτερα (το  1920), τα ποσοστά θνησιμότητας από τον COVID-19 είναι ακόμα χαμηλότερα (0.0573 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους), όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Το Ιράν ανακοίνωσε 2.901 νέα περιστατικά του COVID-19 την Κυριακή με τα συνολικά κρούσματα να φτάνουν τις 38.309. Μέχρι στιγμής 2.640 ασθενείς έχουν καταλήξει στη χώρα αυτή, ενώ 12.391 έχουν αναρρώσει από τον ιό.

Καθώς τα περιστατικά της φυματίωσης έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αφαίρεσαν το εμβόλιο BCG από το πρόγραμμα εμβολιασμών ανάμεσα στα έτη 1963 και 2010.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι το εμβόλιο BCG μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο όπλο στη μάχη κατά του COVID-19», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα