Στέλεχος Δέλτα: Ποια Συμπτώματα Μπορεί να Προκαλέσει;

Η COVID-19 βρίσκεται πλέον στη ζωή μας εδώ και περισσότερους από 18 μήνες. Από την αρχή της πανδημίας οι περισσότερες κυβερνήσεις και υπηρεσίες υγείας προσπάθησαν να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τα συμπτώματα του ιού. Ωστόσο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τα συμπτώματα κορονοϊου που προκαλεί.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που μολύνονται με το στέλεχος Δέλτα, το οποίο ξεκίνησε από την Ινδία και έχει πλέον εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου, παρουσιάζουν ορισμένα διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν στην αρχή της πανδημίας.

Όλοι Είμαστε Διαφορετικοί

Ο κάθε άνθρωπος διαφέρει από έναν άλλο και οι διαφορές αυτές εντοπίζονται συχνά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά σημεία και συμπτώματα σε κάθε ασθενή.

Τα σημεία είναι αυτά που μπορούμε να δούμε, όπως για παράδειγμα τα εξανθήματα, ενώ τα συμπτώματα είναι κάτι που βιώνουμε, όπως για παράδειγμα ο πονόλαιμος.

Ο τρόπος που προκαλεί νόσηση ο ιός εξαρτάται από 2 παράγοντες:

  • Παράγοντες που σχετίζονται με τον ιό, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα πολλαπλασιασμού, ο τρόπος μετάδοσης, κλπ. Οι παράγοντες αυτές μπορεί να μεταβληθούν καθώς ο ιός μεταλλάσσεται.
  • Παράγοντες ειδικοί για τον ξενιστή, όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, η φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή, η άσκηση και το άγχος.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όταν μιλάμε για σημεία και συμπτώματα μίας ιογενούς λοίμωξης, αναφερόμαστε σε αυτά που εμφανίζονται συχνότερα στους ασθενείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός των παραπάνω δεν είναι πάντοτε εύκολος καθώς θα πρέπει να γίνεται κατάλληλος διαχωρισμός ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ηλικία.

Ποια είναι τα Συχνότερα Συμπτώματα του Στελέχους Δέλτα;

Χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή για smartphones, μία επιστημονική ομάδα από τη Μεγάλη Βρετανία διαπίστωσε ότι τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19 είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που παρατηρήθηκαν στην αρχή της πανδημίας.

Αν και τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ερευνητές με αυτή τη μέθοδο δεν περιλαμβάνουν το στέλεχος από το οποίο έχει μολυνθεί ο κάθε εθελοντής, καθώς αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία κυρίαρχο στέλεχος είναι το Δέλτα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα συμπτώματα που καταγράφηκαν στην έρευνα αποδίδονται στο στέλεχος αυτό.

Τα 5 συχνότερα συμπτώματα (με σειρά συχνότητας) που καταγράφηκαν από τη χρήση της εφαρμογής ήταν η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, ο πυρετός και ο βήχας.

Ο πυρετός και ο βήχας είναι δύο από τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19, τα οποία έχουν παρατηρηθεί από την αρχή της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και με την κεφαλαλγία αλλά και τον πονόλαιμο, δύο συμπτώματα που εμφανίζονται αρκετά συχνά στους ασθενείς με τη νόσο. Αντιθέτως, η ανοσμία, ένα σύμπτωμα που είχε παρατηρηθεί αρκετά συχνά στην αρχή της πανδημίας, πλέον εμφανίζεται πολύ σπανιότερα και πλέον βρίσκεται στην 9η θέση της λίστας με τα συχνότερα συμπτώματα.

Η μεταβολή στη συχνότητα των συμπτωμάτων μπορεί να αποδίδεται σε διάφορα αίτια. Αρχικά, στην αρχή της πανδημίας, τα περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη συμπτωματολογία της νόσου είχαν προέλθει από νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί, επομένως τα περισσότερα περιστατικά του ιού παρατηρούνται σε νεότερα άτομα, τα οποία νοσούν συνήθως ηπιότερα.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα νέα στελέχη του ιού, όπως το Δέλτα, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν τα συμπτώματα. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα πως συνδέονται συγκεκριμένες με τις μεταβολές στη συμπτωματολογία που προκαλεί ο ιός.

Αν και ακόμα υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε για το στέλεχος Δέλτα, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι στο μέλλον, συμπτώματα που μέχρι σήμερα αποδίδαμε στο κοινό κρυολόγημα (όπως η καταρροή και ο πονόλαιμος), ενδέχεται να αποτελούν συμπτώματα μίας COVID-19 λοίμωξης.

Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης είναι ακόμα πρώιμα και θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, τα χρόνια νοσήματα και τα φάρμακα που παίρνει ο κάθε ασθενής. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να βγάλουμε αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες κλινικές δοκιμές.

Μπορεί ο Εμβολιασμός να Προστατεύσει από τα Συμπτώματα;

Αν και αρκετά από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στα νεότερα στελέχη, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Δέλτα, τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna φαίνεται ότι προσφέρουν ακόμα επαρκή προστασία από το στέλεχος αυτό μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Αρκετά υψηλή είναι και η αποτελεσματικότητα των υπολοίπων εμβολίων που κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, δηλαδή αυτών της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Ένα πρόσφατο περιστατικό στην Αυστραλία ανέδειξε για άλλη μία φορά τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Από τους 30 ανθρώπους που συμμετείχαν σε ένα πάρτι γενεθλίων, τελικά νόσησαν οι 24 που δεν είχαν εμβολιαστεί και κανένας από τους υπόλοιπους 6 που είχαν κάνει κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο εμβολιασμός δεν προσφέρει 100% προστασία, ωστόσο βοηθά σημαντικά στον περιορισμό του ιικού φορτίου, προστατεύοντας έτσι από τα σοβαρότερα συμπτώματα.

Από Ποιους Παράγοντες Επηρεάζονται τα Δεδομένα

Αυτή η στιγμή είναι πλέον σαφές ότι το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αλλάζει και το περιβάλλον εξάπλωσης του ιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον τη σημαντικότερα των μέτρων πρόληψης, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Και οι δύο παραπάνω παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μάχη με την πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα που παραπέμπουν σε COVID-19, θα πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις. Όταν έχετε πρόσβαση σε κάποιο εμβόλιο, θα πρέπει να το κάνετε όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα