SARS-CoV-2: Επιβεβαιώθηκε στις 5 Ημέρες η Περίοδος Επώασης του Ιού

Μία από τις συχνότερες ερωτήσεις σήμερα αφορά την περίοδο επώασης του κορονοϊού SARS-CoV-2. Το παραπάνω μέτρο αναφέρεται στη διάρκεια από τη μόλυνση με τον ιό μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων από αυτόν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα δείχνουν ότι η περίοδος επώασης του ιού έχει διάρκεια 1-14 ημέρες. Ωστόσο, στους περισσότερους ασθενείς, η περίοδος επώασης διαρκεί κατά μέσο όρο 5 ημέρες.

Σήμερα, μία νέα έρευνα από το Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη, επιβεβαίωσε ότι η μέση περίοδος επώασης του νέου κορονοϊού είναι 5 ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι το 50% περίπου των ασθενών που μολύνονται με SARS-CoV-2 θα ξεκινήσουν να παρουσιάζουν συμπτώματα σε αυτό το χρόνο.

Η Μέση Περίοδος Επώασης είναι 5.1 Ημέρες

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 181 ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19. Οι περισσότεροι από αυτούς έμεναν ή είχαν ταξιδέψει στο Wuhan, δηλαδή το επίκεντρο της επιδημίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Οι επιστήμονες ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τα διαθέσιμα δεδομένα, καθώς η μελέτη τους έδειξε ότι η μέση περίοδος επώασης του SARS-CoV-2 είναι 5.1 ημέρες.

Αν και αυτό σημαίνει ότι το 50% των ασθενών με τον ιό θα παρουσιάσουν συμπτώματα σε 5 ημέρες, στους υπόλοιπους τα συμπτώματα θα εμφανιστούν νωρίτερα ή αργότερα. Συνολικά, το 97.5% των ασθενών θα παρουσιάσει συμπτώματα μέσα στις πρώτες 11.5 ημέρες.

«Η έρευνα αυτή προσφέρει επιπλέον δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι η μέση διάρκεια επώασης του COVID-19 είναι σχεδόν 5 μέρες, δηλαδή ίδια με αυτή του SARS», έγραψαν οι επιστήμονες.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, μόλις 101 ανά 10.000 ασθενείς που μολύνονται με τον SARS-CoV-2 θα παρουσιάσουν συμπτώματα μετά τις 14 ημέρες. Επομένως, η καραντίνα των 14 ημερών που εφαρμόζεται σήμερα φαίνεται ότι επαρκεί.

«Με βάση την ανάλυσή μας από τα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ότι οι 14 ημέρες παρακολούθησης ή καραντίνας είναι λογική διάρκεια, αν και το όριο αυτό μπορεί να μην πιάσει ένα μικρό αριθμό ασθενών μακρπρόθεσμα», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Justin Lessler, PhD.

Σχολιάζοντας της παρατηρήσεις της παρούσας έρευνας, αρκετοί λοιμωξιολόγοι τόνισαν ότι η παρούσα μελέτη ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η διάρκεια των 14 ημερών καραντίνας που χρησιμοποιείται σήμερα είναι επαρκής.

Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι ορισμένες παραδοχές που έκαναν οι ερευνητές κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, πιθανώς ήταν λανθασμένες.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής Jonathan Ball από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαν, τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι οι επιστήμονες της έρευνας έχουν κάνει ορισμένες παραδοχές, όπως για παράδειγμα ότι οι ασθενείς μολύνθηκαν τη στιγμή που ήρθαν σε επαφή με τον ιό, κάτι που μπορεί να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα».

«Αυτό πιθανώς δεν συμβαίνει πάντοτε», όπως εξήγησε. «Για αρκετούς ασθενείς η μόλυνση γίνεται πολύ αργότερα, γεγονός που δείχνει ότι η περίοδος επώασης ίσως είναι ακόμα μικρότερη».

Μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρεια τα σχόλια του Ball και άλλων ειδικών εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα