Πρέπει να Κάνουμε Καρδιολογικές Εξετάσεις μετά την Ανάρρωση από COVID-19;

Όσοι αναρρώνουν από COVID-19, επιθυμούν να επιστρέψουν όσο το δυνατόν ταχύτερα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, πριν την επιστροφή αυτή είναι σημαντικό να γίνεται μία πλήρης καρδιολογική εκτίμηση.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι οι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσησης και τα φάρμακα που έλαβαν, μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή και διαταραχές της πηκτικότητας που μπορεί να επηρεάσουν  την αιματική ροή στην καρδιά και τους πνεύμονες.

Αν και τυπικά η COVID-19 είναι περισσότερο γνωστή για τα συμπτώματα που προκαλεί στους πνεύμονες, οι επιπλοκές από την καρδιά είναι εξίσου σημαντικές.

Ο σκοπός της καρδιολογικής εκτίμησης πριν την επιστροφή στην άσκηση έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι ο ασθενής δεν θα κινδυνεύσει από τις καρδιαγγειακές επιπλοκές.

COVID-19 και Καρδιά

Σχεδόν το 25% των ασθενών που νοσηλεύονται για COVID-19 θα παρουσιάσουν τελικά μυοκαρδιακές βλάβες.

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν επίσης θρομβοεμβολική νόσο ή θρόμβους αίματος και αρρυθμίες.

Τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευτεί αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές από το μυοκάρδιο. Η COVID-19 έχει συνδεθεί με μακροπρόθεσμες βλάβες που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επιστροφή στην άσκηση μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 θα πρέπει να καθυστερούν την επανέναρξη της φυσικής άσκησης, καθώς η τελευταία μπορεί να επιβαρύνει τα όργανα που έχουν πληγεί από τον ιό.

Η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Αν επιχειρήσουμε να ασκηθούμε σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωσή μας, τότε η καρδιά και οι πνεύμονες θα χρειαστεί να λειτουργήσουν εντονότερα, κάτι που ενδεχομένως είναι επικίνδυνο.

Ποιοι Πρέπει να Κάνουν Εξετάσεις;

Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιοι ασθενείς πρέπει να κάνουν εξετάσεις, αλλά ούτε και ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν μετά την ανάρρωσή τους από COVID-19. Ωστόσο, οι εξετάσεις κατά πάσα πιθανότητα εξαρτώνται από την παρουσία συγκεκριμένων συμπτωμάτων και τη σοβαρότητα της νόσησης.

Έρευνες από τα τέλη Οκτωβρίου εξέτασαν αθλητές άνω των 35 ετών που νόσησαν από COVID-19, με σκοπό να αναπτύξουν οδηγίες σχετικά με την επιστροφή των τελευταίων στην άθληση. Σύμφωνα με τις παραπάνω έρευνες, οι ασθενείς που παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα πρέπει να κάνουν:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Η εξέταση αυτή καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και μπορεί να διαγνώσει τις αρρυθμίες.
  • Ηχοκαρδιογράφημα. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει απεικονίσεις της καρδιάς. Ανιχνεύει προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων, των κοιλιών ή των κόλπων.
  • Εξετάσεις τροπονίνης. Αυτές υπολογίζουν τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών, της τροπονίνης Τ ή της τροπονίνης Ι στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές απελευθερώνονται όταν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβες.
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί λεπτομερείς απεικονίσεις των οργάνων, μεταξύ των οποίων και η καρδιά. Εξετάζει το μέγεθος και τη λειτουργικότητά της, την έκταση των βλαβών, τις δομικές διαταραχές και την παρουσία φλεγμονής.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια ή ασυμπτωματική COVID-19 λοίμωξη δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις.

Γενικότερα, όσο πιο σοβαρή είναι η λοίμωξη ενός ασθενούς, τόσο πιο επιφυλακτικός θα πρέπει να είναι ο γιατρός πριν του επιτρέψει να επιστρέψει στην άσκηση. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και διασωληνώθηκαν δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βιαστούν να ξεκινήσουν ξανά τη φυσική άσκηση.

Είναι σίγουρο ότι κάθε περιστατικό θα πρέπει να εξετάζεται εξατομικευμένα, ωστόσο, ακόμα κι αν παρουσιάσατε ήπια συμπτώματα, δεν θα πρέπει να ασκηθείτε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Σταδιακή Επανέναρξη

Ανεξαρτήτως σοβαρότητας της νόσησης από COVID-19 είναι σημαντικό να μην βιαστείτε να επιστρέψετε στην άσκηση.

Για παράδειγμα, αν πριν τρέχατε 5 χιλιόμετρα στο διάδρομο, ξεκινήστε από τα 2 και προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την απόσταση τις επόμενες ημέρες.

Φυσικά, θα πρέπει να παρακολουθείτε τον οργανισμό σας και να ανταποκρίνεστε άμεσα στα όποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν.

Τα σημαντικότερα συμπτώματα για τα οποία πρέπει να επαγρυπνείτε είναι το θωρακικό άλγος και η δύσπνοια. Ιδιαίτερα η δύσπνοια, αν εμφανιστεί νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, αποτελεί προειδοποιητικό σημείο, επομένως πρέπει να σταματήσετε αμέσως την άσκηση και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα