Ποιοι Παράγοντες Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Θανάτου από COVID-19;

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν αν είναι άνδρες, παχύσαρκοι ή έχουν επιπλοκές από το διαβήτη και την υπέρταση, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases και εξέτασε συνολικά 67.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 από 613 νοσοκομεία. Ο σκοπός της ήταν να διαπιστώσει αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνδρες είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν συγκριτικά με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας και κατάστασης υγείας. Οι ασθενείς με παχυσαρκία, υπέρταση ή αρρύθμιστο διαβήτη είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν είχαν καμία από τις παραπάνω νόσους. Μάλιστα η μεγαλύτερη διαφορά αναφορικά με τις παραπάνω παθήσεις σημειώθηκε στις ηλικίες 20-39 ετών.

Καθώς τα περιστατικά COVID-19 συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως και οι ΜΕΘ γεμίζουν, καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να διαπιστωθεί άμεσα ποιοι είναι οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, υποστήριξαν οι επιστήμονες της παραπάνω έρευνας. Αυτό θα βοηθήσει να χορηγηθεί εγκαίρως η κατάλληλη θεραπεία στους ασθενείς αυτούς με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μπορεί να λάβουν νωρίτερα ρεμδεσιβίρη, γεγονός που θα περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών ή εισαγωγής στη ΜΕΘ. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν επίσης να εξετάσουν την παρουσία των παραπάνω παραγόντων κινδύνου προκειμένου να εξετάσουν ποιοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από τη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα αρχίσει να χορηγείται σύντομα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η ηλικία παραμένει ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας σοβαρής νόσησης από COVID-19. Συνολικά, το 19% των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19 κατέληξαν από τη λοίμωξη, με το χαμηλότερο ποσοστό να παρατηρείται στους παιδιατρικούς ασθενείς (κάτω από 2%). Το ποσοστό θνησιμότητας παρουσίαζε αύξηση με κάθε δεκαετία ζωής. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκαν στους ασθενείς άνω των 80 (34%).

Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 ήταν η παχυσαρκία και η υπέρταση. Η παρουσία των παραπάνω νόσων διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ακόμα και στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Οι γιατροί θα πρέπει πάντοτε να εξετάζουν την παρουσία των παραπάνω νόσων σε ασθενείς κάθε ηλικίας, έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν άμεσα σε περίπτωση που θα εμφανιστούν επιπλοκές.

Μία από τις θετικές παρατηρήσεις της έρευνας ήταν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά από τις αρχές της πανδημίας το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό αποδίδεται πιθανώς στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθώς και τις γνώσεις που έχουμε σχετικά με την αντιμετώπιση των νοσηλευομένων ασθενών.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα