Ποιες Λοιμώξεις Παρουσίασαν Μείωση των Περιστατικών Μετά τα Μέτρα για τον COVID-19;

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19, βοήθησαν επίσης και στη μείωση των περιστατικών άλλων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η γρίπη. Όπως δείχνουν πρώιμα δεδομένα, όλα σχεδόν τα λοιμώδη νοσήματα έχουν περιοριστεί σημαντικά από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων.

Στην Κίνα, η οποία εφάρμοσε πρώτη μαζικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα περιστατικά παρωτίτιδας, ιλαράς, καθώς και αρκετών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη μείωση, με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στα περιστατικά της γρίπης.

Συγκεκριμένα, τα περιστατικά λοιμώξεων που καταγράφονται μηνιαίως από το υπουργείο υγείας της χώρας έχουν σημειώσει μείωση πάνω από 90% από την αρχική εφαρμογή του lockdown (από 290.000 το μήνα σε 23.000).

Τα περιστατικά της γρίπης στον Καναδά παρουσίασαν επίσης κατακόρυφη μείωση, ενώ το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες που παρακολουθούν τα περιστατικά της λοίμωξης σε εβδομαδιαία βάση, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστραλία.

Η Νότια Κορέα, στην πιο πρόσφατη αναφορά που εξέδωσε, σημείωσε μείωση κατά 83% στα περιστατικά της γρίπης σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

«Οι νοσηλείες για ιογενείς λοιμώξεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Ben Marais, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και παιδίατρος στο Westmead Hospital.

«Συνήθως αυτή την εποχή (σ.σ. χειμώνας στην Αυστραλία) οι παιδιατρικές κλινικές είναι γεμάτες παιδιά με αναπνευστικές λοιμώξεις, ωστόσο φέτος τα περισσότερα νοσοκομεία είναι άδεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η γρίπη προκαλεί ετησίως σχεδόν 3-5 εκατομμύρια περιστατικά σοβαρής νόσησης και περίπου 500.000 θανάτους.

Αν και η μείωση στα περιστατικά της γρίπης έχει άρει κάποιο φόρτο από τα συστήματα υγείας, περιορίζοντας παράλληλα τον αριθμό των θανάτων, αρκετοί ειδικοί φοβούνται ότι η κατακόρυφη μείωση των λοιμώξεων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα της ανοσίας τις εποχές που ακολουθούν.

«Εφόσον αυτή τη στιγμή νοσούν ελάχιστα άτομα, το χειμώνα ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν ανοσία θα είναι υψηλότερος. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή», είπε ο Marais.

Ο χαμηλός αριθμός περιστατικών για ορισμένα λοιμώδη νοσήματα πιθανώς σχετίζεται και με μειωμένη καταγραφή τους.

Όπως υποστήριξε ο WHO σε μία πρόσφατη αναφορά του, τα ποσοστά που θα παρατηρήσουμε φέτος από τα προγράμματα παρακολούθησης της γρίπης «θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή», καθώς οι περισσότερες χώρες έχουν διαθέσει το προσωπικό τους στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Οι επιδράσεις των lockdown σε άλλα νοσήματα, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο μέχρι να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως ο HIV και η φυματίωση, θα γίνουν αντιληπτά αρκετούς μήνες ή και χρόνια αργότερα.

Στην Κίνα, τα περιστατικά παρωτίτιδας μειώθηκαν κατά 70% και τα περιστατικά ιλαράς κατά πάνω από 90% από την εφαρμογή των μέτρων.

Τα περιστατικά γονόρροιας παρουσίασαν επίσης μείωση. Συγκεκριμένα από 12.100 το μήνα για το 2019, έχουν μειωθεί σε 7.500 το μήνα.

Η ηπατίτιδα, η οποία προκάλεσε περίπου 1.2 εκατομμύρια λοιμώξεις στην Κίνα το 2019, έχει παρουσιάσει επίσης μείωση κατά περίπου 20%.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Cup of Couple

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα