COVID-19: Παραμένουν Βλάβες στους Πνεύμονες μετά την Ανάρρωση

Οι ασθενείς που αναρρώνουν επιτυχώς μετά από μία λοίμωξη με το νέο κορονοϊό μπορεί να έχουν σημαντικά μειωμένη πνευμονική χωρητικότητα, με ορισμένους από αυτούς να παρουσιάζουν δύσπνοια ακόμα και μετά από γρήγορο περπάτημα, όπως διαπίστωσε μία ομάδα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα εξετάζοντας την πρώτη ομάδα ασθενών που νοσηλεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο έχοντας αναρρώσει πλήρως από τον COVID-19.

Από τους 12 εθελοντές που εξετάστηκαν, οι 3 παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές στην χωρητικότητα των πνευμόνων.

«Κατά το γρήγορο περπάτημα, οι ασθενείς παρουσιάζουν δύσπνοια», είπε ο Owen Tsang Tak-yin, διευθυντής στο Κέντρο Λοιμώξεων του Hong Kong Hospital Authority, σε μία συνέντευξη τύπου που έδωσε την προηγούμενη Τρίτη.

«Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και 20-30% μείωση στη λειτουργικότητα των πνευμόνων μετά την πλήρη ανάρρωση από τον COVID-19», όπως δήλωσε.

Ο Tsang πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ασθενείς μπορούν να κάνουν καρδιαγγειακές ασκήσεις, όπως κολύμπι, για να βελτιώσουν σταδιακά τη χωρητικότητα των πνευμόνων.

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της νόσου, οι αξονικές τομογραφίες στους πνεύμονες 9 ασθενών «διαπίστωσαν αλλοιώσεις που ομοιάζουν με “frosted glass”, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν βλάβες στα όργανα αυτά», υποστήριξε ο Tsang στην ίδια συνέντευξη.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε επίσης αν οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τον COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα η πνευμονική ίνωση, μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση των πνευμονικών ιστών και περιορισμό της λειτουργικότητας του οργάνου.

Η αξονική τομογραφία στους ασθενείς που νοσούν από το νέο κορονοϊό παρουσιάζει συνήθως εικόνα θαμβής υάλου (ground glass). Το φαινόμενο αυτό περιγράφει τη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες και φαίνεται στην ακτινογραφία ως λευκές περιοχές. Οι παρακάτω φωτογραφίες, οι οποίες έχουν τραβηχθεί σε διαφορετικά στάδια κατά την πορεία της νόσου στον ίδιο ασθενή δείχνουν ότι η εικόνα της θαμβής υάλου έγινε πιο εμφανής με την επιδείνωση της νόσου.

(Lei et al., Radiology, 2020)

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, από τα συνολικά 170.192 επιβεβαιωμένα περιστατικά παγκοσμίως, τα 77.786 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με δεδομένα από την ιστοσελίδα worldometers.info.

Η νόσος επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους προκαλώντας σοβαρότερη νόσηση, όπως έδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από την Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) δήλωσε ότι «οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται με το νέο κορονοϊό τελικά αναρρώνουν» και συμπλήρωσε ότι η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία.

Τα συχνότερα συμπτώματα του COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια, ενώ το 80% των ασθενών παρουσιάζουν ήπια νόσηση, σύμφωνα με τον WHO.

Η επιστημονική ομάδα του Tsang διεξάγει σήμερα κλινικές δοκιμές για τη ρεμδεσιβίρη, ένα φάρμακο που είχε αναπτυχθεί αρχικά για τον Ebola. Οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν αν έχει χρησιμότητα στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το φάρμακο έχει διατεθεί ήδη στα νοσοκομεία και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους κατάλληλους εθελοντές για την κλινική δοκιμή η οποία θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα να επηρεάσει την λειτουργία του ήπατος ή να προκαλέσει φλεγμονή στα αγγεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα