Πανδημία COVID-19: Σημαντικά Ποσοστά Άγχους και Κατάθλιψης στους Επαγγελματίες Υγείας

Ένα σημαντικό ποσοστό των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται με ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αϋπνίας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Η έρευνα εξέτασε πάνω από 1200 επαγγελματίες υγείας στην Κίνα και διαπίστωσε ότι το 50% είχε ήπια συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ το 14% των γιατρών και το 16% των νοσηλευτών είχε μέτρια ή σοβαρή κατάθλιψη. Επιπλέον το 34% του δείγματος της έρευνας είχε επίσης αϋπνία.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, αυτοί που είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους ήταν οι γυναίκες, οι γιατροί μεγάλης ηλικίας και αυτοί που εργάστηκαν στο Wuhan.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία των γιατρών και των νοσηλευτών που εργάζονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Jianbo Lai, MSc, από το Zhejiang University School of Medicine στην Κίνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Ανάγκη για Άμεση Δράση

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1257 επαγγελματίες υγείας σε 34 νοσοκομεία της Κίνας. Από αυτούς, το 61% ήταν νοσηλευτές ενώ το 39% ήταν γιατροί. Το 61% είχε εργαστεί σε νοσοκομεία του Wuhan και το 42% είχε ασχοληθεί με τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα των ασθενών με COVID-19, έχοντας έρθει σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Η έρευνα έλαβε χώρα από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, μία περίοδο κατά την οποία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 ξεπέρασαν τα 10.000.

Το 50% των επαγγελματιών υγείας παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης, το 45% παρουσίασε άγχος, το 34% παρουσίασε αϋπνία, ενώ το 72% συνολικά παρουσίασε ψυχικά συμπτώματα.

Οι νοσηλευτές, οι γυναίκες και αυτοί που είχαν εργαστεί στην περιοχή του Wuhan είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας που ήταν στις πρώτες γραμμές της μάχης με την επιδημία του COVID-19 στο Wuhan είχαν 52% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, 57% αυξημένο κίνδυνο άγχους και 197% αυξημένο κίνδυνο αϋπνίας.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους επαγγελματίες υγείας στην περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ψυχική υγεία σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με ασθενείς από COVID-19. Οι παρεμβάσεις αυτές φαίνεται ότι θα βοηθήσουν περισσότερο τους νοσηλευτές, τις γυναίκες και αυτούς που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του COVID-19», είπαν οι επιστήμονες.

Σημαντικές Παρατηρήσεις

Τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης που παρατήρησε η έρευνα έχουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον», είπε ο Roy Perlis, MD, βοηθός εκδότη του JAMA Network Open σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο Perlis τόνισε επίσης ότι, «αν και η πανδημία του COVID-19 δεν έχει φτάσει ακόμα στην ακμή της, κάποια στιγμή θα υποχωρήσει». Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας μάς υπενθυμίζουν ότι «η πανδημία αυτή επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των γιατρών που εργάζονται στην αντιμετώπισή της, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να εμφανίζουν χρόνιο στρες, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές».

Η Jacqueline Bullis, PhD, μία ψυχολόγος που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του άγχους τόνισε ότι «υπάρχουν υπολοιήσιμες και αποτελεσματικές λύσεις» που μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς στη μάχη που δίνουν καθημερινά για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουν ότι είναι λογικό να νιώθουν άγχος και ανησυχία αυτή την περίοδο, είπε η Bullis.

«Στην εποχή της πανδημίας, το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο καθώς μας υπενθυμίζει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε η επιστήμονας.

Φυσικά το υπερβολικό άγχος μπορεί να είναι επιβλαβές, ωστόσο, όπως κατέληξε η Bullis, οι γιατροί είναι κι αυτοί άνθρωποι και είναι λογικό να νιώθουν άγχος σε αυτή την περίοδο.

Τι Μπορεί να Κάνει ο Επαγγελματίας Υγείας

Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν μόνοι τους μερικά βήματα για να αντιμετωπίσουν το άγχος και να αποφύγουν την υπερκόπωση.

«Προσπαθήστε να κάνετε μικρά διαλείμματα κάθε μέρα. Βγείτε έξω και επισκεφθείτε κάποιο πάρκο για 20-30 λεπτά ή ακόμα και για 10. Η έκθεση στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες», είπε η Bullis.

«Βεβαιωθείτε ότι κάνετε τουλάχιστον 3 πράγματα που σας προσφέρουν ευχαρίστηση κάθε μέρα. Επίσης, κάνετε τακτικά διαλείμματα και αναγνωρίστε το στρες που βιώνετε, κάτι που συνήθως οδηγεί σε περιορισμό του», πρόσθεσε.

Η σημαντικότερη, ίσως, συμβουλή για τους επαγγελματίες υγείας, κατέληξε η Bullis, είναι να μην φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια από επαγγελματία, εφόσον κρίνουν ότι είναι απαραίτητο. Το κοινωνικό στίγμα έχει αποτρέψει αρκετούς γιατρούς να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Βιβλιογραφία: Medscape

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα