Οι Ασθενείς που έχουν Θετικές Εξετάσεις μετά την Ανάρρωση από COVID-19 Δεν Μπορούν να Μεταδώσουν τον Ιό

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται αρκετά περιστατικά ασθενών που ανάρρωσαν από τον COVID-19, ωστόσο αργότερα είχαν και πάλι θετικές εξετάσεις για τον ιό, ενδεικτικές νέας λοίμωξης.

Τα περιστατικά αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία σε γιατρούς και ερευνητές, οι οποίοι προσπαθούν να κατανοήσουν αν οι παραπάνω ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή αν πράγματι παρουσιάζουν εκ νέου λοίμωξη από αυτόν.

Μία νέα έρευνα από το Korea Centers for Disease Control and Prevention δείχνει ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 και έχουν ξανά θετικές εξετάσεις για τον ιό, δεν είναι μολυσματικοί.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αναρρώνουν έχουν αδρανοποιητικά αντισώματα, το είδος δηλαδή των αντισωμάτων που προσφέρει ανοσία και προστατεύει τους ασθενείς από μία μελλοντική λοίμωξη με τον ίδιο ιό.

«Η έρευνα απαντά στο ερώτημα αν οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι μολυσματικοί, κάτι που μας έχει απασχολήσει για αρκετό καιρό», είπε η Dr Heidi J. Zapata, μία λοιμωξιολόγος από το Yale Medicine. «Όπως δείχνει, οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει, δεν μπορούν να μεταδώσουν πλέον τον ιό».

Τα Σωματίδια του Ιού Δεν είναι Μολυσματικά

Η έρευνα από την Κορέα εξέτασε συνολικά 285 ασθενείς οι οποίοι είχαν εκ νέου θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, παρά το γεγονός ότι είχαν αναρρώσει από αυτόν στο παρελθόν (είχε επιβεβαιωθεί με αρνητική εξέταση).

Οι επιστήμονες έλαβαν ρινοφαρυγγικά δείγματα από τους ασθενείς και εξέτασαν τα σωματίδια του ιού, για να διαπιστώσουν αν αυτά είναι ακόμα λοιμώδη.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να απομονώσουν ζωντανούς ιούς, γεγονός που δείχνει ότι οι θετικές εξετάσεις είχαν ανιχνεύσει νεκρούς ιούς ή τμήματά τους.

«Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι τα σωματίδια του ιού που ανιχνεύονται είναι νεκρά ή δεν έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιαστούν, επομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε ένα νέο ξενιστή», είπε ο Dr Andres Romero, ένας λοιμωξιολόγος από το Providence Saint John’s Health Center στην Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 790 εθελοντές που είχαν έρθει σε επαφή με τους παραπάνω ασθενείς. Από τους 27 που είχαν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, κανένας δεν είχε μολυνθεί εξ’ αιτίας της επαφής του με έναν από τους 285 ασθενείς.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που ανάρρωσαν από COVID-19 (96%) είχαν αδρανοποιητικά αντισώματα, τα οποία τυπικά προσφέρουν ανοσία.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανοσιακή απόκριση στον COVID-19 οδηγεί πάντοτε σε παραγωγή αντισωμάτων που προστατεύουν από μελλοντικές λοιμώξεις. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει θα μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους με ασφάλεια», είπε η Zapata.

Ερμηνεία των Αποτελεσμάτων της PCR

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του COVID-19 είναι γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης.

Κατά την εξέταση αυτή, λαμβάνεται ένα δείγμα από τη ρίνα ή το φάρυγγα του ασθενούς, το οποίο εξετάζεται για την παρουσία RNA, το γενετικό υλικό δηλαδή του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς υγείας, η θετική PCR δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής έχει λοιμώδη σωματίδια του ιού ή ότι είναι μολυσματικός».

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι, στους ασθενείς που έχουν εκ νέου θετικές εξετάσεις, δεν ανιχνεύονται ζωντανά σωματίδια του ιού, αλλά νεκροί ιοί ή τμήματά τους.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλους ιούς.

«Γνωρίζουμε ότι οι ιοί της παραγρίπης, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός και ο RSV ανιχνεύονται για αρκετούς μήνες σε ορισμένους ασθενείς. Στο διάστημα αυτό, οι ασθενείς δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό», είπε ο Romero. «Πιθανώς το ίδιο ισχύει και για τον κορονοϊό».

Γιατί δεν Πρέπει να Εφησυχάσουμε

Αν και οι παρατηρήσεις της έρευνας είναι πολύ θετικές, οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω παρατηρήσεις και να διαπιστωθεί αν αφορούν επίσης συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Στους καρκινοπαθείς για παράδειγμα, αρκετοί από τους οποίους είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είναι συχνό φαινόμενο να έχουν θετικές εξετάσεις για διάφορους ιούς για μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξαλείψει τον ιό.

«Η έρευνα δεν αποδεικνύει με 100% βεβαιότητα ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει δεν είναι μολυσματικοί. Αυτό μπορεί να μην ισχύει σε ορισμένους πληθυσμούς», είπε η Zapata.

Κάθε ασθενής εκδηλώνει διαφορετική ανοσιακή απόκριση ανάλογα με την ηλικία και τη γενικότερη υγεία του. Κατά συνέπεια, ο χρόνος που εξαλείφονται εντελώς τα σωματίδια του ιού από τον οργανισμό δεν είναι ο ίδιος για όλους, όπως υποστήριξε η επιστήμονας.

Τόνισε επίσης ότι μέχρι να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα