Νέα Συστηματική Μελέτη Επιβεβαιώνει την Ανεπάρκεια Βιταμίνης D ως Παράγοντα Κινδύνου για την COVID-19

Η COVID-19, η νόσος δηλαδή που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, προκαλεί συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, εκτεταμένη φλεγμονή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταιγίδα κυτταροκινών, μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ορισμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Ο κίνδυνος αυτός αποδίδεται κυρίως στο φύλο και την ηλικία, αλλά και σε υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχουν οι παραπάνω ασθενείς.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 είναι οι διατροφικές ανεπάρκειες και συγκεκριμένα οι ανεπάρκειες βιταμινών.

Μία νέα συστηματική μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες επιβεβαιώνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Η έρευνα έχει αναρτηθεί ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις προηγουμένων ερευνών που είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Βιταμίνη D και COVID-19

Η βιταμίνη D είναι μία μικροθρεπτική ουσία που έχει απασχολήσει την έρευνα για την COVID-19 από την αρχή της πανδημίας. Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι η παραπάνω βιταμίνη μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με COVID-19. Η βιταμίνη D παράγεται από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Καθώς η πρόσληψή της από τη διατροφή είναι σχετικά δύσκολη, μία εναλλακτική επιλογή για τα επαρκή επίπεδα της παραπάνω βιταμίνης είναι και τα συμπληρώματα διατροφής.

Καθώς τα σοβαρά περιστατικά της COVID-19 αποδίδονται συνήθως σε υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης D αποδίδονται πιθανώς στην ικανότητά της να καταστέλλει την ανοσιακή απόκριση στον ιό, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), μίας απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής της COVID-19, η οποία συνδέεται με την υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D έχει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της ανεπάρκειας. Ορισμένα ψάρια, όπως για παράδειγμα η ρέγγα, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο σολομός, περιέχουν βιταμίνη D. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα βιταμίνης D3 προκειμένου να επιτύχουν τα ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης.

Η σύνδεση ανάμεσα στην ανεπάρκεια βιταμίνης D και την παρουσία τυπικών παραγόντων κινδύνου για την COVID-19, όπως η παχυσαρκία και η προχωρημένη ηλικία, δείχνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί πιθανώς να αποτελέσουν προληπτική αγωγή για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι καθώς η COVID-19 συνδέεται με υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταιγίδα κυτταροκινών, η βιταμίνη D μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή νόσηση μέσω αυτού του μηχανισμού. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη φλεγμονώδη απόκριση και υποστηρίζει τη δράση του συστήματος της φυσικής ανοσίας, επάγοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια μίας λοίμωξης.

Η Έρευνα

Η παρούσα συστηματική μελέτη ουσιαστικά αναδεικνύει τη σημαντικότητα των επαρκών επιπέδων της βιταμίνη D στην αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19.

Οι επιστήμονες εξέτασαν όλες τις έρευνες για τη βιταμίνη D και τις επιδράσεις της στην COVID-19 από τις βάσεις δεδομένων PubMed, ScienceDirect και Google Scholar.

Για την αναζήτηση των ερευνών χρησιμοποίησαν τους όρους βιταμίνη D, 25-υδροξυβιταμίνη D, χαμηλή βιταμίνη D, COVID-19, SARS-CoV-2, κορονοϊός ή 2019-nCoV. Αναζήτησαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσησης, την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη θνησιμότητα της COVID-19.

Συνολικά, κατέληξαν σε 2.774 έρευνες από τις οποίες τελικά εξετάστηκαν οι 17.

Σε μία από τις παραπάνω έρευνες, η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέθηκε με 5.84 φορές αυξημένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19, συγκριτικά με τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης. Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Περαιτέρω αναλύσεις των παραπάνω ερευνών έδειξαν ότι μετά την προσαρμογή για παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, οι ασθενείς με χαμηλή 25-υδροξυβιταμίνη D είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν θετικές εξετάσεις για COVID-19. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ασθενείς με επαρκή επίπεδα της παραπάνω βιταμίνης είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

«Οι παρατηρήσεις μας ουσιαστικά δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τόσο τον κίνδυνο μόλυνσης, όσο και τη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

«Συνιστούμε στους ασθενείς να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως το ψάρι, το κόκκινο κρέας, το συκώτι και ο κρόκος αυγού ή να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D προκειμένου να ενισχύσουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος», κατέληξαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα