Νέα Μελέτη: Σε Superspreaders Αποδίδεται το 80% των Περιστατικών του COVID-19

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 αποδίδεται σε superspreaders, δηλαδή ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας προδημοσίευσης.

Μία ομάδα επιδημιολόγων από το Χονγκ Κονγκ διαπίστωσε ότι μόλις το 20% των περιστατικών που εξετάστηκε ευθύνεται για το 80%  του συνόλου των μολύνσεων από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 70% των ασθενών που μολύνθηκαν με τον ιό, δεν τον μετέδωσαν σε κανένα άλλο ασθενή. Τα περιστατικά μετάδοσης του ιού από τους superspreaders έγιναν συνήθως σε μαζικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

«Τα περιστατικά μετάδοσης του ιού από superspreaders είναι πολύ περισσότερα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και σίγουρα δεν είναι τυχαία», είπε ο Ben Cowling, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα ως προδημοσίευση, δηλαδή δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν ως προς την ακρίβειά τους.

Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση προκειμένου να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτεί ο πληθυσμός.

«Γνωρίζουμε πλέον ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν για να προστατευτεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε τα περιστατικά μετάδοσης από superspreaders, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του ιού», είπε ο Cowling.

Σε Superspreaders Αποδίδεται το Μεγαλύτερο Ποσοστό Περιστατικών του COVID-19

Περιστατικά μετάδοσης του ιού από superspreaders έχουν σημειωθεί στις περισσότερες χώρες και ουσιαστικά ευθύνονται για την ταχεία εξάπλωση του ιού.

Ένας πιστός από τη Νότια Κορέα μόλυνε 43 άλλα άτομα στο ναό που επισκέφθηκε το Φεβρουάριο, ένας τραγουδιστής μόλυνε 53 άλλα άτομα στη χορωδία του στην Ουάσινγκτον 1 μήνα αργότερα, ενώ ένας δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη μετέδωσε τον κορονοϊό σε 100 άλλα άτομα της κοινότητάς του.

Στα πλαίσια της έρευνάς τους, ο Cowling και οι συνεργάτες του εξέτασαν περισσότερα από 1000 περιστατικά κορονοϊού στο Χονγκ Κονγκ από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 28 Απριλίου.

Όπως διαπίστωσαν, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είχε μολυνθεί από superspreaders. Περίπου 350 από τα συνολικά περιστατικά ήταν αποτέλεσμα της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, ενώ τα υπόλοιπα αποδίδονται σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Τα περισσότερα περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα αποδόθηκαν σε 6 superspreaders.

Ο όρος “superspreader” αναφέρεται σε 1 φορές που μεταδίδει τον ιό σε πολύ περισσότερα άτομα απ’ ότι ο τυπικός φορέας του ιού. Ο δείκτης R0 αναφέρεται στο μέσο αριθμό ατόμων χωρίς ανοσία που μπορεί να μολύνει ένας ασθενής.

Το R0 του SARS-CoV-2 πιστεύουμε σήμερα ότι βρίσκεται ανάμεσα στο εύρος 2-2.5.

Ωστόσο, στα 6 περιστατικά μετάδοσης του ιού από superspreaders στο Χονγκ Κονγκ, ο κάθε φορέας μόλυνε τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό ατόμων σε σχέση με αυτόν που υποδεικνύει το R0. Μάλιστα, το 20% των ασθενών ευθύνεται για το 80% του συνόλου των περιστατικών μετάδοσης, η πλειοψηφία των οποίων συνδέεται με superspreaders σε ένα γάμο, ένα ναό και ορισμένα μπαρ στην περιφέρεια Lan Kwai Fong.

«Οι κοινωνικές συναθροίσεις ενοχοποιούνται για πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων σε σχέση με τις επαφές στην οικογένεια ή την εργασία», τόνισαν οι συγγραφείς. Όπως υποστήριξαν, ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού από superspreaders, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον R0 του ιού.

Ο Κανόνας του 80-20

Σε ένα άρθρο των The New York Times, όπου ο Cowling σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, ο επιστήμονας δήλωσε: «Μπορεί να αναρωτιέστε αν η έρευνά μας αφορά και άλλους πληθυσμούς, παρά το γεγονός ότι εξετάσαμε μόνο το Χονγκ Κονγκ. Πιστεύω ότι παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος που εξετάστηκε, το ίδιο ισχύει σε όλες τις χώρες».

Πράγματι, προηγούμενες μελέτες για άλλες επιδημίες είχαν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Μία έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι το 20% των φορέων ευθύνεται για το 80% των περιστατικών μετάδοσης αρκετών λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων και η ελονοσία. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «ο κανόνας 80-20».

Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο London School of Hygiene and Tropical Medicine έδειξε ότι το 80% των παγκοσμίων περιστατικών του COVID-19 μπορεί να αποδοθεί σε ένα 10% μόλις των φορέων.

Πρώιμα δεδομένα από μία έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 200 περιστατικά του COVID-19 στο Ισραήλ διαπίστωσε ότι το 80% των συνολικών περιστατικών μολύνθηκε από το 1-10%. Τέλος μία έρευνα από την Κίνα κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, καθώς διαπίστωσε ότι το 8-9% μόλυνε το υπόλοιπο 80% των συνολικών περιστατικών του ιού.

Η Μετάδοση από Superspreaders Γίνεται Συνήθως σε Μαζικές Συναθροίσεις σε Κλειστούς Χώρους

Τα περιστατικά μετάδοσης του ιού από superspreaders έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Συνήθως συμβαίνουν σε μαζικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, όπου αρκετοί άνθρωποι περνούν αρκετό χρόνο σε στενή επαφή.

Για παράδειγμα, στο Arkansas, ένας πάστορας και η σύζυγός του επισκέφθηκαν την εκκλησία και μία ομάδα μελέτης της Βίβλου λίγες ημέρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα κορονοϊού. Από τα 92 άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, οι 35 παρουσίασαν συμπτώματα, με τους 7 να νοσηλεύονται και τους 3 να καταλήγουν.

Τα γραφεία και τα εστιατόρια αποτελούν επίσης χώρους με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Μία έρευνα που εξέτασε ένα τηλεφωνικό κέντρο στη Σεούλ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% των εργαζομένων του ορόφου μολύνθηκαν με τον ιό.

Ουσιαστικά αυτό δεν δείχνει ότι ορισμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό, αλλά ότι ορισμένες δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης καθώς περιλαμβάνουν παραμονή ενός μεγάλου αριθμού ατόμων σε κλειστό χώρο για αρκετή ώρα.

Αρκετές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό όπου έρχονται σε επαφή αρκετά άτομα για παρατεταμένη διάρκεια.

«Τα περιστατικά μετάδοσης από superspreaders εμφανίζονται σε μαζικές συναθροίσεις, επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τους χώρους με πολλά άτομα», είπε ο William Schaffner, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος από το Vanderbilt University.

Αν Περιορίσουμε τις Μαζικές Συναθροίσεις Πιθανώς Δεν Θα Χρειαστεί και Πάλι Απαγόρευση της Κυκλοφορίας στο 2ο Κύμα του Ιού

Ο Cowling είπε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους ιθύνοντες που θα αποφασίσουν για τα νέα μέτρα στο 2ο κύμα του COVID-19 το φθινόπωρο.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη δείξει ότι είναι δυνατό να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού χωρίς να κλείσουν όλα τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα σχολεία.

Ο Cowling υποστήριξε ότι οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε στοχευμένα μέτρα που θα περιορίζουν τις σημαντικότερες πηγές μετάδοσης και να μην βιάζονται να εφαρμόσουν ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα